Bij een barbecue, de borrel of op een zomerse zondagmiddag. Een lekkere dip doet het altijd goed. En zo’n dip hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Deze baba ganoush maak je met aubergine en tahin (sesampasta) dus je kunt er ongestoord van genieten, zonder schuldgevoel.
Baba ganoush stond al een tijdje op mijn ’to-make-lijstje’ dus toen ik een doos aubergines van Kroon op het Werk thuisbezorgd kreeg, had ik geen excuus meer om het langer uit te stellen. Je kunt het heel goed eten met Turks brood, knapperig gebakken tortilla’s, als dip voor verschillende soorten groente of gewoon lekker op een toastje. Op de boterham misstaat het ook zeker niet!
Dit heb je nodig
1 flinke aubergine
olijfolie
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 el citroensap
2 el tahin (sesampasta)
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de aubergine, droog hem goed af en prik met een vork gaatjes rondom. Wrijf de aubergine in met wat olijfolie, leg hem in een ovenschaal en zet deze een uur in de oven. Laat hem daarna goed afkoelen.
- Snijd de afgekoelde aubergine open en schraap met een lepel het vruchtvlees uit. Doe dit in een keukenmachine (of blender/hakmolentje), samen met de knoflook, citroensap, tahin, paprikapoeder, komijn en zout en peper naar smaak. Maal het tot een egale massa.
- Doe de baba ganoush in een schaaltje en garneer met een beetje olijfolie, fijngehakte koriander en sesamzaadjes. Bewaar het tot gebruik in de koelkast. Enjoy!
Anna Kaptein zegt
Aubergines zijn echt zo lekker als je ze zo bereid! Ik ga deze variant binnenkort ook proberen, klinkt goed!
Hilde zegt
Laat je weten wat je ervan vond? 🙂