Boterkoek met cranberry compote | Foodblogswap
Mijn allereerste Foodblogswap ooit was van Lianne’s blog: De Zoetekauw. Ik maakte toen een behoorlijk gezonde appelmoescake met havermout, die tot op de dag van vandaag nog heel regelmatig wordt bezocht. Voor deze ronde besloot ik iets minder gezond te gaan. Niet bewust, maar ik had nog een potje cranberry compote staan van Healthy People dus toen ik deze jamtaart tegenkwam, was mijn keuze meteen duidelijk!
Zoals Lianne in haar recept al aangeeft, is de bodem een soort boterkoek. Ik maakte die iets frisser door er de rasp en een beetje sap van een citroen (uit eigen tuin!) aan toe te voegen. Verder heb ik me, op de topping na, heel netjes aan het originele recept gehouden. Wij vonden de cranberry compote ontzettend lekker. Niet te zoet, maar zeker een heerlijke frisse tegenhanger voor de vaak best zware boterkoek. En het is ook nog eens een ontzettend gemakkelijk recept, dus mocht je snel iets klaar willen hebben dan is dit echt een aanrader!
Dit heb je nodig
Voor de bodem
300 gram bloem
200 gram witte basterdsuiker
210 gram boter (op kamertemperatuur)
2 gram zout
1 tl vanille-extract
rasp van 1 citroen en 1 el citroensap
Topping
1 pot Healthy People cranberry compote (of een andere jam naar keuze)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een boterkoekblik (of andere ronde bakvorm van ca. 20 cm) in met boter.
- Kneed de bloem, witte basterdsuiker, boter, het vanille-extract, het zout, de citroenrasp en het sap tot een deeg. Neem 2/3 van het deeg en verdeel dit over de bodem en rand van de vorm.
- Verdeel de compote/jam over het deeg en smeer het gelijkmatig uit.
- Rol de rest van het deeg uit en druk er vormpjes uit, zoals bijvoorbeeld sterren. Leg deze sterren op de compote/jam. Smeer de sterren licht in met melk of een geklutst ei.
- Zet de koek 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is. Laat goed afkoelen en snijd daarna in punten. Enjoy!
Geef een reactie