Wij houden hier in huis nogal van lasagne. En dan bedoel ik uiteraard niet van die kant-en-klare lasagne in zo’n aluminium bak van de supermarkt. Nee, zelfgemaakte lasagne met saus die eerst uren heeft staan slowcooken, met verse lasagnebladen en een zelfgemaakte bechamelsaus, afgemaakt met mozzarella en Parmezaan. Dat is wat ik noem lasagne. Toch wilde ik ook heel graag eens de vegetarische versie uitproberen, namelijk de Melanzane alla Parmigiana. Vrij vertaald: aubergine lasagne.
Het principe van de lasagne is hetzelfde, alleen vervang je de lasagnebladen door plakken gegrilde aubergine en voeg je aan de tomatensaus geen gehakt toe. En ik moet toegeven dat ik deze variant net zo lekker vind als de niet-vegetarische. Aubergine heeft namelijk een vleesachtige textuur die het ‘gemis’ van het vlees voor mij volledig wegneemt. Echt een aanrader om dit gerecht eens te maken dus!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de tomatensaus
2 blikken (van 400 gram) tomatenblokjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 tl gedroogde basilicum
2 aubergines, in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
2 bollen (van 125 gram) mozzarella, in plakjes
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
handvol verse basilicumblaadjes
olijfolie
zout en peper
Zo maak je het
- Doe een eetlepel olijfolie in een pannetje en zet deze op middelhoog vuur. Fruit de knoflook hier 2 minuten in en voeg dan de tomatenblokjes toe. Wanneer het begint te pruttelen, voeg je de gedroogde basilicum toe en zet je het vuur lager. Laat 10 minuutjes zachtjes sudderen en haal de pan dan van het vuur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal licht in met olijfolie. Zet een grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakken aubergine licht met olijfolie en leg deze in de hete grillpan. Gril de aubergine in 2-3 minuten aan elke kant goudbruin en gaar.
- Schep eerst wat tomatensaus in de ingevette ovenschaal en leg hierop een derde van de plakken aubergine zodat de bodem bedekt is. Schep er wat tomatensaus op, leg hierop een derde van de plakjes mozzarella en blaadjes basilicum en strooi er een derde van de Parmezaan overheen. Maak zo nog 2 lagen met de aubergine en eindig met tomatensaus en de rest van de kaas.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de Parmigiana in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer met knapperig brood. Enjoy!
Geef een reactie