Opgegroeid met legio Amerikaanse series op de buis vroeg ik mij al jaren af of die peanut butter cookies waar ze het altijd over hadden echt zo lekker zijn. Dus wat doe je dan? Precies, zelf bakken! Net als bij chocolate chip cookies hou ik meer van een zachte dan een brosse variant. Ik heb dus wat geëxperimenteerd met ingrediënten en een flinke stapel heerlijke pindakaaskoekjes was het resultaat.
Volgens het recept zou ik er 12 mee kunnen maken, maar bij mij werden het 18 cookies. Ik vond dat prima. Oh ja, ik raad je aan om 2 bakplaten voor dit recept te gebruiken. Wanneer de eerste lading (van 6) koekjes klaar is en staat af te koelen, kun je meteen de volgende batch in de oven zetten.
Dit heb je nodig
(voor 12-18 stuks)
200 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
130 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram lichtbruine basterdsuiker
½ theelepel vanille-extract
1 ei
300 gram pindakaas zonder stukjes
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Meng in een kom bloem, bakpoeder en baking soda en zet dit even opzij.
- Doe de roomboter en basterdsuiker in een mengkom en mix dit net zolang tot het iets is toegenomen in volume en duidelijk lichter van kleur is geworden. Voeg nu het ei en vanille-extract toe en mix dit goed door. Schep hierna lepel voor lepel het bloemmengsel er doorheen terwijl de keukenmachine/mixer blijft draaien. Voeg pas weer een lepel bloem toe als de vorige volledig is opgenomen. Als het deeg egaal van kleur is, kun je de mixer uitzetten.
- Vorm nu balletjes van het deeg. Voor kleinere koekjes hou je de grootte van een mandarijn aan. Wil je lekker grote koeken dan maak je de balletjes deeg dus ook groter. Leg 6 balletjes op het beklede bakblik. Zorg dat er zo’n 10 cm tussen zit want ze lopen nog uit. Druk de balletjes een klein beetje plat met een vork zodat er mooie streepjes bovenop komen.
- Schuif het bakblik in de oven en bak de pindakaaskoekjes 12-15 minuten. Ze zijn klaar als de zijkanten en bovenkant goudbruin zijn. Haal de koekjes uit de oven en schuif het volgende bakblik erin. Laat de koekjes eerst goed afkoelen op de bakplaat. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden steviger wanneer ze afkoelen. Als ze stevig genoeg zijn, verplaats je ze naar een taartrooster om volledig af te koelen.
- Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel, maximaal een week. Als dat lukt ;). Enjoy!
Geef een reactie