Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Groningen. Daar hadden wij een prachtig vrijstaand huis met een grote tuin rondom. En die tuin stond bomvol met o.a. appelbomen, bessenstruiken en rabarberplanten. Mijn moeder gebruikte, voor zover ik weet, die rabarber alleen om compote van te maken voor bij het eten.
Toen ik het ouderlijk huis verliet, heb ik jarenlang geen rabarber gegeten. Geen idee waarom eigenlijk. De laatste jaren ben ik deze groente juist weer meer gaan waarderen en maakte ik er al eens een rabarber curd van. Toen ik deze week (joepie, het is weer in het seizoen!) een flinke bos rabarber had gekocht, besloot ik er jam van te maken. Gecombineerd met de heerlijke smaak van vanille en het zure van de citroen is het echt heel fris geworden. Perfect voor zomerse ontbijtjes in de tuin of op het balkon.
Dit heb je nodig
(voor ca. 3 potten van 324 ml)
1 kilo rabarber
500 gram geleisuiker
sap en rasp van 1 citroen
1 el vanille-extract
3 schone jampotten van 324 ml
Zo maak je het
- Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de rabarber in een ruime pan samen met de geleisuiker en zet deze op middelhoog vuur. Je zult zien dat er al snel behoorlijk wat vocht uit de rabarber komt dus water toevoegen is niet nodig.
- Zo gauw het rabarbermengsel begint te koken, zet je het vuur lager en voeg je het sap en de rasp van de citroen toe, samen met het vanille-extract. Laat het nu nog een minuutje of 10 zachtjes pruttelen.
- Test of de jam al stevig genoeg is door een theelepel ervan op een bordje te scheppen. Laat even afkoelen en voel dan of de jam de gewenste stevigheid heeft.
- Zet het vuur lager en laat de jam iets afkoelen in de pan. Schenk of lepel de jam daarna in de schone potten, draai de deksel erop en zet ze daarna op de kop op een theedoek om helemaal af te koelen. Bewaar de jam op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld de koelkast). Enjoy!
Geef een reactie