Wijn: Stap uit je comfortzone en probeer eens iets anders!
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon. We kennen ze allemaal, hebben ze allemaal wel eens gedronken en vinden er ook allemaal wat van. Maar deze druivenrassen om wijn te maken zijn nog maar het topje van de ijsberg, of wijnwereld.
Er zijn geen tientallen, geen honderden, maar duizenden verschillende druivenrassen op de wereld waar wijn van kan worden gemaakt. Het probleem is dat je alleen de meest gangbare druiven ziet op de wijnkaart van het eetcafé. Het is ook lastig om als consument iets heel anders te proberen als je niet weet wat je gaat krijgen. Kleine tip: vraag in de wijnbar, het café of restaurant gewoon of je iets mag proeven. Nee heb je en ja kun je krijgen. Het is zo zonde om alleen maar te blijven bij wat je kent. Verbreed je smaak en step out of the box!
De verscheidenheid in Italië
Wist je dat alleen Italië al zo’n vijfhonderd verschillende druivenrassen kent? Natuurlijk worden daar ook de internationale druivenrassen als Chardonnay en Merlot gebruikt voor wijn, maar er zijn ook veel inheemse druivenrassen die prachtige wijnen voortbrengen.
Inheemse druiven
Catarratto is een wit druivenras dat met name voorkomt op Sicilië. Van deze druif worden fruitige, droge witte wijnen gemaakt, al dan niet in combinatie met andere druiven. Cortese is een wit druivenras waar je misschien nooit van hebt gehoord, maar wellicht wel van Gavi. Gavi DOCG is de herkomstbenaming die vaak op het etiket prijkt. Wat weinig mensen weten is dat de druif Cortese voor deze witte wijn wordt gebruikt. Wijnen van Cortese kunnen variëren van licht en fris tot complex en wat krachtiger.
Wat jammer genoeg al helemaal onbekend is, is het druivenras Falanghina. Deze Italiaanse druif vinden we vooral rond Napels. Van Falanghina worden zeer aromatische witte wijnen gemaakt. Zeker een must om eens te proeven en te ervaren. Deze druif zul je alleen niet zo snel tegenkomen in het plaatselijke eetcafé. Daar zul je wellicht een wijnbar of gespecialiseerde (web)winkel voor nodig hebben, zoals de Wijnbeurs.
Wijnbouw in Italië
De wijnbouw in Italië gaat, net als in veel Europese landen, al ver terug. Dat zie je ook terug in de inheemse druivenrassen. Het blauwe druivenras Aglianico is zo’n voorbeeld van een eeuwenoud druivenras. Deze druif vind je vooral in de regio’s Campanië, Basilicata en Puglia. De mooiste resultaten worden geboekt bij druiven die groeien op vulkanische bodem en die heb je in Italië genoeg. Wijnen van Aglianico hebben een diepe kleur en aroma’s van pruimen, chocolade, leer, rozen en verse kruiden.
Geef een reactie