
BAK! De allerbeste recepten van Paul Hollywood
Laat ik maar weer eens beginnen met een goudeerlijke bekentenis: ik heb stiekem wel een beetje een ‘celebrity crush’ op Paul Hollywood. Die felblauwe ogen, zijn altijd wat stoere houding tijdens The Great British Bake-off: ik hou er wel van! En dan is hij ook nog eens een topbakker met als specialiteit brood. Wat wil je nou nog meer? Nou, ook zo kunnen bakken als hij dat doet. Althans, dat zou ik zelf wel erg fijn vinden. En dan vooral ook dat brood, want ik blijf dat spannend vinden. Gelukkig kun je nu de allerbeste recepten van Paul Hollywood vinden in zijn laatste boek: BAK!
Passie voor bakken
Een bakboek zoals BAK! kun je natuurlijk alleen schrijven wanneer je echt van bakken houdt. Zoals Paul klaarblijkelijk doet. Maar ik denk juist dat dit boek perfect is voor iedereen die heel graag meer wil gaan bakken, maar niet precies weet waar te beginnen. De wat makkelijkere recepten staan heel duidelijk uitgelegd met een mooie foto en een heldere beschrijving van de verschillende stappen. Bij baksels die wat meer uitdaging bieden, zoals bepaalde soorten brood, zijn extra foto’s toegevoegd om nog beter uit te leggen wat er precies bedoeld wordt in het recept. En dat vind ik persoonlijk heel handig! Zelf struikel ik er ook nog wel eens over om zo goed mogelijk uit te leggen wat er tijdens sommige stappen in het bakproces moet gebeuren. Dat is dankzij deze oplossing dus meteen getackeld.
Heerlijke recepten
Uiteraard is het, naast de juiste uitleg, ook nog eens heel belangrijk dat de recepten lekker zijn. En geloof me op mijn woord, dat zijn ze! Ik maakte als eerste probeersel de lemon drizzle cake en die was werkelijk goddelijk! Vond niet alleen ik, maar ook mijn drie jongens. Dus binnen een week na de eerste had ik alweer een tweede cake gebakken. Dat is dus zeker een aanrader als je iets maakt uit BAK! En ik ga gewoon lekker verder met nieuwe recepten proberen, want alleen al van de foto’s begin je gegarandeerd te watertanden.
Gratis recept voor jou!
Van de uitgeverij van BAK! mag ik onderstaand recept met jullie delen. Dat is dus die van de lemon drizzle cake. Het enige wat ik anders heb gedaan in dit recept, is het bereiden van de citroentopping die je als allerlaatste over de cake heen giet (oftewel drizzlet). Ik verwarmde het citroensap kort in een steelpannetje en loste toen de suiker erin op. En ik gebruikte een dubbele hoeveelheid hiervan, aangezien ik nou eenmaal hartstikke gek ben op citroen :).

Lemon drizzle cake
Ingrediënten
- 175 gram roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram suiker
- rasp van 2 citroenen biologisch
- 3 eieren middelgroot
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 0,25 tl bakpoeder
- snuf zout
- 2 el melk kan iets meer/minder zijn
Voor de citroentopping
- sap van 1 citroen
- 2 el suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een bakblik (inhoud 1 kg) licht in en bekleed met bakpapier.
- Klop in een ruime kom de boter, suiker en citroenrasp met een mixer tot een zeer licht en luchtig mengsel.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop goed na iedere toevoeging. Zeef de droge ingrediënten en voeg deze toe aan de natte ingrediënten. Mix tot een glad mengsel. Voeg dan zoveel melk toe dat het beslag langzaam van de mixer afdruipt.
- Schep het beslag in de beklede cakevorm en strijk voorzichtig de bovenkant glad. Bak de cake in 45 tot 50 minuten goudbruin en gaar. Test met een satéprikker of de cake van binnen helemaal gaar is.
- Meng de ingrediënten voor de citroentopping zo gauw de cake uit de oven is. Prik met de satéprikker gaatjes over het hele oppervlak van de nog warme cake en druppel dan de citroentopping over de bovenkant. Laat de citroencake volledig afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt. En geniet!
Geef een antwoord