Cassoulet is een van oorsprong Frans boerengerecht, dat bestaat uit witte bonen met worstjes en gekonfijte eend. Dit alles stoofde men met tomaten en kruiden in een grote aardewerken schaal boven het vuur om zo tot een heerlijke, vullende maaltijd te komen. De naam cassoulet komt dan ook van de aardewerken schaal, die in het Frans cassole genoemd wordt.
Het schijnt dat cassoulet in de Zuid-Franse plaats Issel nog steeds op de traditionele manier wordt bereid. Ik maakte het zelf in mijn iets modernere slowcooker. Ik wilde namelijk wel dat de smaken goed bewaard bleven, maar niet dat ik de hele dag in de buurt van de oven of het fornuis hoefde te blijven. Ook verving ik de eend door kip en spekjes en gebruikte ik meer dan alleen maar witte bonen. Tja, ik ben nou eenmaal niet heel erg goed in het volgen van standaard recepten.
Tip: Heb je nou geen slowcooker, maar wil je het recept wel graag maken? Kijk dan helemaal onderaan het recept voor de bereidingswijze zonder slowcooker!
Ik gebruikte in dit recept een mix van gedroogde bonen van Jumbo. Laat deze eerst 8 tot 12 uur weken in 400 ml koud water. Spoel ze daarna goed af en kook ze dan 45 tot 60 minuten tot ze zachter zijn geworden en klaar voor verder gebruik. Geen tijd hiervoor of zin hierin? Gebruik dan bonen uit blik.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 kipdrumsticks
4 saucijzen
125 gram spekreepjes
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
2 stengels bleekselderij, in plakjes
2 wortels, in halve plakjes
1 zakje (400 gram) gedroogde bonenmix (Jumbo)
(of: 2 blikken (totaal 800 gram) cannellini bonen, afgespoeld en uitgelekt)
2 blikken (totaal 800 gram) tomatenblokjes
1 tl gedroogde tijm
1 el gedroogde peterselie
1 kippenbouillonblokje
zout en peper
Zo maak je het
- Verwarm in een koekenpan een eetlepel olijfolie en braad hierin de kipdrumsticks een paar minuten aan tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg even op een bord. Doe hetzelfde met de saucijzen en leg ook deze op het bord. Bak de spekreepjes bruin en knapperig en haal ook deze uit de pan.
- Fruit de ui en knoflook een paar minuten in dezelfde pan tot ze glazig zijn en doe daarna de tomatenpuree erbij. Bak dit nog 2 minuten mee en schep het daarna over in de pan van je slowcooker.
- Voeg dan de gebakken spekreepjes, bleekselderij, wortel, bonen, tomatenblokjes, tijm en peterselie toe en roer goed door elkaar. Vul een leeg blikje blikje van de tomatenblokjes voor de helft met water en roer dit er ook doorheen. Verkruimel het bouillonblokje eroverheen en roer nogmaals. Proef het mengsel en breng op smaak met peper en eventueel ook nog wat zout.
- Leg de aangebraden kipdrumsticks en saucijzen bovenop het bonenmengsel en druk ze er een beetje in. Zet de slowcooker nu 8 uur op de laagste stand.
- Wanneer de slowcooker klaar is, kun je het mengsel eventueel nog in een ovenschaal scheppen en eventjes onder een hete grill zetten om een krokant laagje op de kip en worst te krijgen. Heb ik wel gedaan en was erg lekker. Mag wel, hoeft niet. Eet de cassoulet met een lekker stuk brood en boter. Enjoy!
Bereiding zonder slowcooker:
- Verwarm in een ruime koekenpan of hapjespan een eetlepel olijfolie en braad hierin de kipdrumsticks een paar minuten aan tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg even op een bord. Doe hetzelfde met de saucijzen en leg ook deze op het bord. Bak de spekreepjes bruin en knapperig en haal ook deze uit de pan.
- Fruit de ui en knoflook een paar minuten in dezelfde pan tot ze glazig zijn en bak daarna de tomatenpuree 2 minuten mee. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak deze een minuut of 5 mee tot ze iets zachter zijn geworden. Doe dan de spekreepjes, tomatenblokjes, bonen, tijm en peterselie erbij. Verkruimel het bouillonblokje erover, vul een leeg tomatenblikje voor de helft met water en doe ook dit in de pan. Roer alles goed door elkaar, proef en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
- Leg de aangebraden kipdrumsticks en saucijzen bovenop het bonenmengsel en druk ze er een beetje in. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uur rustig sudderen.
- Wanneer de cassoulet klaar is, kun je het eventueel nog in een ovenschaal scheppen en eventjes onder een hete grill zetten om een krokant laagje op de kip en worst te krijgen. Heb ik wel gedaan en was erg lekker. Mag wel, hoeft niet. Eet de cassoulet met een lekker stuk brood en boter. Enjoy!
[…] recepten: u raadt het al ze is fan van slowcooken en ik ook! Dus toen ik Hilde haar versie van cassoulet voorbij zag komen dacht ik: die ga ik […]