Cordon bleu kennen de meesten van jullie waarschijnlijk wel. Een stuk vlees, gevuld met ham en kaas en dan gepaneerd. Wanneer je de cordon bleu bakt, wordt de buitenkant heerlijk knapperig en smelt de kaas. Echt een heerlijk gerecht! De cordon bleu in dit recept wordt echter niet gemaakt met vlees, maar met melanzane, oftewel aubergine.
Ik hoorde voor het eerst van dit gerecht toen ik met een paar gezellige dames een foodtour door Groningen maakte. Naast onze zoektocht naar de beste eierbal van de stad gingen we ook langs bij Ariola in de Folkingestraat. En als je nou een keertje in Groningen bent, ga dan alsjeblieft daarheen! Ik kwam er als jonge meid al met mijn moeder en keek altijd mijn ogen uit. Zoveel prachtige soorten pasta, die fantastische geuren. Een waar walhalla voor de echte foodie. Meilien, a.k.a. Tante Ariola, gaf ons de details van cordon bleu di melanzane en het water liep me meteen in de mond. Toen ik afgelopen week een doos vol aubergines ontving van Kroon op het Werk wist ik dan ook meteen welk gerecht ik absoluut ging maken. En ik hoop dat jullie dat ook gaan doen, want het is echt verrukkelijk!
Oh ja, nog even dit: Het originele recept van Tante Ariola vraagt om Provolone kaas en kalkoenham. Ik kon beide ingrediënten helaas niet in de buurt krijgen, dus ik gebruikte Gurstavo kaas en een gekookte ham van goede kwaliteit.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
2 flinke aubergines
zout
8 plakjes (kalkoen)ham
8 plakjes Provolone kaas (of een vergelijkbare soort)
bloem
1 ei, losgeklopt
Parmezaanse kaas
1 eetlepel gedroogde oregano
75 gram paneermeel (ik gebruikte panko)
Zo maak je het
- Was de aubergines, droog ze goed af en snijd ze in ronde plakken van ca. 2 cm dik. Leg de plakken in een vergiet of op een taartrooster en strooi er wat zout over heen om een deel van het vocht eruit te halen. Laat dit minimaal een uur staan en veeg ze daarna schoon en droog met een stukje keukenpapier.
- Leg een plak aubergine op een plank, leg hier bovenop een plakje ham en een plakje kaas en leg hier weer een plak aubergine op. Ga zo door tot je 8 stapeltjes hebt.
- Meng in een diep bord de oregano door het paneermeel en rasp er Parmezaanse kaas naar smaak bij. Doe een bodem bloem in een ander diep bord en het losgeklopte ei in een derde bord.
- Neem één van de aubergine-stapeltjes en wentel deze voorzichtig door de bloem. Haal het daarna door het ei en wentel het als laatste door het paneermeel. Zorg dat alle zijden zo goed mogelijk bedekt zijn en leg het dan op een andere snijplank. Ga door tot alle stapeltjes bedekt zijn met paneermeel.
- Verwarm een laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en leg hier de aubergine-stapeltjes in. Bak ze aan beide zijden ongeveer 4 tot 5 minuten tot ze goudbruin zijn en de aubergine gaar is. Serveer de cordon bleu melanzane met een lekkere pasta als diner of met een lekkere salade als lunch. Enjoy!
Volgens mij was ik daar bij, maar ik kan me helemaal niet heugen dat we het hier over gehad hebben. Het ziet er wel heerlijk uit! Ik dit dat ik dit wel lekker vind dat cordon blue, want ben niet echt een vleeseter. Dat plakje ham is al meer dan genoeg 😉
Ja, daar was je bij! Of je was nog foto’s aan het maken aan de overkant 😉
Ik vind het leuk en creatief! En als je de plakjes ham eruit laat, dan is het weer erg geschikt voor vegetariërs.
Precies! En echt verrukkelijk!
Wat een briljante foodtour was dat die dag! 😊👍 Ook ik heb deze thuis gemaakt. Heerlijk recept dit! 👌
Doen we nog eens dunnetjes over in maart 🙂