Dat ik gek ben op cranberry’s is niet echt een heel groot geheim. Ik heb ze nog niet heel lang geleden echt ontdekt en experimenteer er nu op los. Want al dacht ik eerst dat dit knalrode, zure vruchtje voornamelijk geschikt was om een saus van te maken, daar ben ik nu wel hard van teruggekomen. Want wat kun je er onvoorstelbaar veel mee maken! Zoals deze cranberry curd bijvoorbeeld.
Ik maakte er al een heerlijke jam mee en voegde ze toe aan de appelmoes voor een extra ’touch’. Nu ben ik ook echt helemaal verzot op curd. Lemon curd, rabarber curd, allemaal lekker! Dus ik vond dat ik het nu maar eens met cranberry’s moest proberen. En wat een succes! Niet alleen de smaak, maar ook zeker de prachtige kleur van deze curd is al een goede reden om het te maken.
Dit heb je nodig
(voor een flinke pot)
200 gram verse cranberry’s
125 ml water
1 ei + 3 dooiers
160 gram suiker
60 gram boter, in kleine blokjes
Verder heb je nodig
steelpan
zeef
steriele weckpot
staafmixer (optioneel)
Zo maak je het
- Zet een steelpan op middelhoog vuur en doe hierin de cranberry’s met het water. Breng dit rustig aan de kook. Zo gauw de vloeistof begint te borrelen en de cranberry’s openspringen, zet je het vuur uit. (Ik heb hierna de cranberry’s met een staafmixer al zover mogelijk gepureerd, maar dit is niet per se nodig.)
- Plaats een zeef over een kom en doe hierin de cranberry’s uit de pan. Druk ze met een lepel goed door de zeef, zodat al het vocht en de puree in de kom terecht komen. Wanneer je alles er doorheen hebt gedrukt, vergeet dan niet de onderkant van de zeef nog schoon te schrapen zodat je alles gebruikt. Doe de cranberry-puree weer terug in de steelpan en zet opzij om even af te koelen.
- Doe het ei en de drie dooiers in een ruime kom en klop ze met een garde goed door elkaar. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het een lichtgeel mengsel is geworden. Doe het eimengsel bij de cranberry-puree in de pan en roer dit door elkaar tot het volledig vermengd is.
- Nu komt het ‘zware’ werk: Zet de steelpan weer op middelhoog vuur en blijf met een garde roeren totdat het mengsel begint te bubbelen. Zet het vuur dan zachter, maar zorg dat het tegen de kook aan blijft. En blijf nog steeds roeren met de garde. De curd is klaar wanneer hij blijft zitten op de achterkant van een (houten) lepel.
- Haal de pan van het vuur en doe meteen het eerste blokje boter erin. Zo gauw dit gesmolten is, voeg je het tweede blokje toe en zo ga je door totdat de boter op is.
- Schenk de hete curd meteen in de schone weckpot. Laat de cranberry curd op kamertemperatuur komen en bewaar hem dan in de koelkast.
Geef een reactie