Cupcakes | citroen en maanzaad
Een echte bak-klassieker in Engeland en de VS is de ‘lemon poppyseed cake’. Normaliter is dit een tulband of gewone cake met de heerlijk frisse smaak van citroen en een tikkie hartigheid van de maanzaadjes. Voor mij is het echt de smaak van het voorjaar, sowieso door de grote hoeveelheid citroenrasp die erin zit en het citroenglazuur bovenop.
Ik maakte deze keer cupcakes in plaats van een tulband en dat pakte meesterlijk goed uit. Elk hapje proeft als een klein stukje lente en dat was nou precies de bedoeling. Je kunt deze cupcake ook heel goed maken voor een high tea, door ze in mini-vormpjes te bakken. Dan haal je 24 stuks uit het recept, dus genoeg om heel veel mensen een groot plezier te doen!
Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)
Cupcakes
175 gram roomboter
rasp van 2 biologische citroenen
225 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel maanzaad
snufje zout
3 eieren
100 gram Griekse yoghurt
Glazuur
citroensap van 1 citroen
100 gram poedersuiker
Verder heb je nodig
bakvorm voor 12 cupcakes
12 papieren cupcakevormpjes
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de papieren vormpjes in de bakvorm.
Smelt de boter in een pannetje en laat het iets afkoelen. - Boen de citroenen schoon en rasp de schil er af. Meng de citroenrasp met het meel, de suiker en het maanzaad in een ruime kom goed door elkaar heen. Klop in een andere kom de eieren los met de yoghurt en meng dit door het meelmengsel. Voeg dan ook de iets afgekoelde boter toe en roer het met een garde tot een glad, klontjesvrij beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak de cupcakes in 20 tot 22 minuten goudbruin. Controleer na 20 minuten of ze gaar zijn door een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Wanneer deze er schoon uit komt, kun je de cupcakes uit de oven halen.
- Laat de cupcakes 10 minuten in de bakvorm zitten en verplaats ze daarna naar een taartrooster om volledig af te koelen.
- Wanneer de cupcakes afkoelen, maak je alvast het glazuur. Zeef de poedersuiker in een kom zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan eerst een eetlepel citroensap toe en roer dit met een houten lepel goed door elkaar. Voeg nu steeds een heel klein beetje citroensap toe tot het glazuur een dikke, maar smeerbare pasta is.
Je wil het glazuur niet te dun hebben, want dan loopt het meteen van de cupcakes af. En maak je het te dik dan kun je het niet mooi verdelen. Dit is dus echt een werkje om op gevoel te doen. Tip: Is het glazuur te dun, dan voeg je een paar eetlepels poedersuiker toe. Is het te dik dan voeg je een theelepel sap toe. Ben in ieder geval heel voorzichtig met het toevoegen van het citroensap, want glazuur wordt al snel te dun.
- Wanneer het glazuur naar wens is, verdeel je het over de afgekoelde cupcakes. Om het helemaal af te maken, kun je nog wat maanzaadjes over het glazuur strooien en er een beetje citroenschil overheen raspen. Doe dit wel voordat het glazuur opstijft, zodat het mooi blijft plakken. In een afgesloten trommel kun je de cupcakes prima een dag of 5 bewaren. Enjoy!
Geef een reactie