Een Dutch oven – wat is het en wat kun je ermee?
Zo gauw de temperaturen stijgen en de barbecues één voor één uit de schuur worden gehaald, begint het buiten leven en eten. En waarom zou je alleen maar een stukje vlees, vis of groente op die barbecue klaarmaken als je er in principe elke maaltijd op kunt bereiden? Hoe? Met een traditionele Dutch oven natuurlijk! De oplossing om de keuken binnen zoveel mogelijk te vermijden en lekker veel buiten te kunnen zijn.
Hoe werkt een Dutch oven?
Laat ik eerst een beetje achtergrondinformatie geven over zo’n Dutch oven en hoe deze precies werkt. De pan is gemaakt van gietijzer, waardoor hij rechtstreeks in het vuur gezet kan worden. Het materiaal zorgt daarnaast voor optimale geleiding van de warmte en houdt deze vast in de pan. Wil je iets in de Dutch oven bereiden zoals in een traditionele oven, dan doe je de deksel op de pan en bedek je deze met gloeiende kolen. Zo creëer je boven- en onderwarmte, net zoals in de oven in je gewone keuken. Maar draai je de deksel om, dan heb je meteen een pan om bijvoorbeeld een eitje, pannenkoeken of een stuk vlees op te bakken. En wil je de Dutch oven toch liever in huis gebruiken, dan kun je hem op alle warmtebronnen gebruiken (kies wel een zonder pootjes als je hem op inductie wilt gebruiken) en in de oven zetten. Met deze pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en frituren. Echt een alleskunner dus!
Goed onderhouden
Het enige waar je om moet denken bij de aanschaf van een Dutch oven, is dat je hem heel goed moet onderhouden. De meeste pannen zijn al geseasoned als je hem koopt, waardoor roestvorming tegen wordt gegaan. Voor het eerste gebruik, maak je hem eerst schoon en daarna smeer je hem opnieuw in met neutrale olie (zonnebloem of arachide), waarna je de pan verwarmt. Hierdoor trekt de olie in de poriën van de pan, zodat hij weer bestand is tegen roest. Een Dutch oven was je altijd met de hand af (dus nooit in de vaatwasser zetten), waarna je hem heel goed afdroogt en wederom insmeert met olie. Dit voorkomt roesten en aanbranden. Mocht er toch een beetje roest verschijnen, dan verwijder je dit met een metalen borstel. Hierna volg je weer dezelfde stappen met de olie en het verwarmen.
Dit klinkt misschien allemaal als heel veel werk, maar dat valt enorm mee! Het is gewoon even wennen aan een nieuwe manier van onderhoud. En doe je dit met zorg, dan gaat een Dutch oven letterlijk een leven lang mee.
Wat kun je maken in een Dutch oven?
Zoals ik hierboven al aangaf, is deze pan geschikt voor bijna alle kooktechnieken, binnen en buiten. Ik maakte er inmiddels al een overheerlijk brood in. Doordat je de pan voorverwarmt in de oven en de deksel erop doet tijdens het bakken, wordt de korst heerlijk knapperig terwijl de binnenkant luchtig en zacht blijft. Ook eenpansgerechten zijn perfect te bereiden in deze pan. Wat dacht je bijvoorbeeld van lasagne? Ik maakte een alternatieve variant, waarbij ik de lasagnebladen in stukken brak en ze door de saus roerde. Sneller, makkelijker en net zo lekker!
Geef een reactie