Salade. Dat klinkt natuurlijk hartstikke gezond, maar één van mijn favoriete salades bevat stiekem best wel wat vet. De klassieke Caesar Salad geserveerd met een dressing waar behoorlijk wat mayonaise in zit. Gelukkig ben ik wel redelijk creatief in de keuken en heb ik aan dit recept een gezonde draai gegeven. Maximale smaak, minder calorieën. Klinkt goed toch?
Ik heb voor deze lichtere versie een deel van de mayonaise vervangen door yoghurt en de croutons gemaakt van maisbrood. Je proeft het echt niet, want de dressing is nog steeds heel romig en de croutons net zo lekker. Deze salade is echt perfect voor de lunch of een lichte maaltijd voor een warme zomeravond. En met een beetje minder schuldgevoel. Win-win!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor de salade
2 kropjes little gem sla
2 kipfilets
2 gekookte eieren (hard of zacht naar voorkeur)
zout en peper
Parmezaanse kaas
Voor de croutons
2 sneetjes (oud) maisbrood
Voor de dressing
4 ansjovisfilets
3 el magere yoghurt
2 el halfvolle mayonaise
1 tl gladde mosterd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1,5 el citroensap
1 tl worcestershire sauce
peper
Zo maak je het
- Verhit een grillpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg hierin de kipfilets. Grill de kipfilets in ongeveer 10 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar. Leg ze daarna op een bord en dek af met een beetje aluminiumfolie zodat de kip sappig blijft.
- Snijd de onderkant van de kropjes little gem en haal de bladeren van elkaar af. Was ze en laat goed uitlekken. Snijd de eieren elk in 4 partjes. Snijd de kipfilets in reepjes van ongeveer 2 cm breed.
- Maak de grillpan schoon (met een stukje keukenpapier) en zet hem nogmaals op middelhoog vuur. Leg de sneeën maisbrood erin en grill ze in ongeveer 4 minuten aan beide zijden knapperig en bruin. Haal ze uit de pan en laat ze even rechtop afkoelen. Wanneer je ze meteen op een bord of snijplank legt, wordt de onderkant zompig. Zo gauw ze zijn afgekoeld, snijd je ze in stukjes van ca. 2x2cm.
- Doe de ansjovisfilets en yoghurt in een hakmolentje (of gebruik een staafmixer) en maal het helemaal fijn. Voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe, behalve de peper, en maal tot je een egale massa hebt. Breng op smaak met de peper.
- Verdeel de uitgelekte blaadjes sla over 4 borden, schenk de dressing eroverheen. Leg de kip en eieren bovenop de sla. Strooi de croutons over de salade en schaaf tenslotte nog wat Parmezaanse kaas eroverheen. Enjoy!
Lekker! Ga ik zeker eens lunchen 🙂
Laat je weten wat je ervan vindt? 😉
Ik ben dol op een goede ceaser salade! Ziet er heerlijk uit!
Thanks! Hij smaakt ook echt verrukkelijk!