Granola, oftewel knapperige muesli, ik vind het heerlijk! Met een paar lepels Griekse of Turkse yoghurt, een beetje honing en vers fruit. Mijn beste manier om de dag te beginnen. En die granola kocht ik altijd in de winkel. Maar met mijn besluit om de producten in mijn voorraadkast (waar mogelijk) zelf te maken, wilde ik ook mijn lievelingsontbijt homemade hebben. Zo gezegd, zo gedaan.
Het voordeel van zelfgemaakte granola is, dat je zelf je favoriete ingrediënten kunt kiezen. Neem dus ook zeker de noten, zaden en pitten die je het lekkerst vindt. Dat heb ik ook gedaan in onderstaand recept.
Dit heb je nodig
(voor ca. 950 gram)
250 gram havervlokken
150 gram gemengde noten, in stukjes gehakt
50 gram lijnzaad
50 gram zonnebloempitten
20 gram tarwezemelen
250 gram honing
120 ml arachideolie
100 gram rozijnen (of ander gedroogd fruit)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een ruime kom de havervlokken, noten, zonnebloempitten, tarwezemelen en het lijnzaad door elkaar heen. Meng in een andere kom de honing met de olie.
Voeg het honingmengsel toe aan de grote kom met droge ingrediënten. Neem twee lepels en schep alle ingrediënten goed door elkaar totdat alles aan elkaar plakt. - Schep nu alles op de bakplaat en spreid het mengsel goed uit. Schuif de bakplaat in de oven en zet de timer op 40 minuten. Schep elke 10 minuten het mengsel even om, zodat ook de onderste laag geroosterd wordt.
- Zet na 40 minuten de oven uit, maar laat de bakplaat erin. Laat de ovendeur op een kiertje staan, zodat de granola goed kan drogen.
- Wanneer de granola volledig is afgekoeld, meng je de rozijnen er doorheen. Doe je zelfgemaakte granola in een goed afgesloten voorraadpot. Enjoy!
Kies in plaats van rozijnen ook eens voor gedroogde abrikozen of pruimen. En voeg kokossnippers toe voor een meer exotische smaak.
Geef een reactie