Hartige taart | gehakt en prei
Als ik een hartige taart wilde maken, gebruikte ik voorheen meestal kant-en-klaar deeg uit de diepvries of koeling van de supermarkt. Ik had namelijk altijd het idee dat het zelf maken van dit deeg best lastig was. En dan vooral het uitrollen waar ik nog wel eens moeite mee heb. In een uitgave van Foodies Magazine (februari 2017) stond een heel simpel recept voor korstdeeg waarvan ik vond dat ik het gewoon maar moest proberen. En het lukte!
De vulling
Dat was alvast het eerste gedeelte. En toen moest ik nog een vulling bedenken. Gehakt had ik sowieso liggen en ik ben gewoon de groentenlade van de koelkast gedoken om te zien wat op moest. Prei! Geen probleem, want past hartstikke prima bij gehakt. Om eens niet mijn ‘standaard’ kruiden te gebruiken (basilicum, oregano, majoraan, salie) besloot ik te gaan voor gerookte paprika en komijn. Een supercombinatie die ik steeds vaker gebruik. En ik moet zeggen dat het resultaat echt heel lekker is geworden.
Ik bakte de bodem trouwens eerst even blind om er zeker van te zijn dat de onderkant gaar zou worden. Dat is namelijk wel eens een probleem wanneer je een vochtige vulling gebruikt. Hoeft dus niet, maar ik raad het wel aan!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
Voor het deeg
170 gram bloem + extra voor bestuiven
85 gram boter, koud en in kleine blokjes
1 tl zout
40-50 ml koud water
Voor de vulling
250 gram h.o.h. gehakt
1 prei, in halve ringetjes
rode paprika, in blokjes
1 tl gerookte paprika
½ tl gemalen komijn
½ tl knoflookpoeder
zout en peper naar smaak
3 eieren
1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
100 gram geraspte kaas
Zo maak je het
Het deeg
- Doe de bloem en het zout in een ruime kom en voeg de blokjes koude boter toe. Wrijf met je vingers de boter en bloem samen tot het grove kruimels worden. Voeg eerst de helft van het koude water toe en kneed dit er doorheen. Voeg dan geleidelijk de rest van het water toe totdat je een samenhangend deeg krijgt. Maak een bal van het deeg, verpak het in huishoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
In het oorspronkelijke recept stond 40 ml, maar ik had 50 ml nodig. Hou je deeg dus goed in de gaten en stop met water toevoegen zo gauw het deeg één geheel is.
- Verwarm je oven op 190 graden en vet een ronde (taart)vorm in. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm en overal even dik is. Bekleed je taartvorm met het deeg door het eerst op je deegroller op te rollen en daarna over je taartvorm heen weer af te rollen. Zorg dat de hele bodem en zijkanten bedekt zijn en haal de overhangende randen er af. Vorm van die randen weer een balletje en rol dit nogmaals uit. Snijd hier met een rolmesje (voor ravioli) of gewoon mes dunne reepjes van om de bovenkant te bedekken.
- Leg een stuk bakpapier op het deeg in je taartvorm en stort hierop bakbonen voor het blind bakken. Zet de taartvorm 10 minuten in de voorverwarmde oven, haal hem er dan uit en haal het bakpapier met de bonen er weer vanaf. Maak ondertussen alvast de vulling.
De vulling
- Verwarm olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur en rul hierin het gehakt bruin en gaar. Voeg paprika en prei toe en bak dit een paar minuutjes mee. Voeg paprika, komijn en knoflook toe en breng alles op smaak met peper en zout.
- Klop in een kommetje de 3 eieren even goed los en schenk een klein beetje over in een ander kommetje. Daar bestrijk je straks het deeg mee. Voeg de yoghurt toe aan de eieren en klop dit er goed doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak de taartvorm en verdeel het gehaktmengsel over de voorgebakken bodem. Schenk dan het eimengsel erover en verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. Leg daarna de overgebleven reepjes deeg in een leuk ruitpatroon er overheen en bestrijk het deeg met het restje losgeklopte ei.
- Bak de hartige taart in 20 – 25 minuten op 190 graden tot het deeg goudbruin en gaar is.
Serveer deze heerlijke hartige taart met een lekkere rucola-salade of veldsla. Enjoy!
[…] Hartige taart met gehakt en prei van Slowfoody […]