Homemade ketchup
Ik doe maar weer eens een bekentenis: ik hou absoluut niet van ketchup. Althans, niet die mierzoete uit de supermarkt. Het doet me ook in geen velden of wegen denken aan de essentie het hoort te hebben, namelijk tomaat. Dit was voor mij dan ook de aanleiding om eens homemade ketchup te gaan maken. En dan niet alleen met tomaat, maar ook met rode paprika en ui om het nog net wat meer smaak te geven.
Het lijkt misschien wat omslachtig om deze populaire saus zelf te maken, maar geloof me als ik zeg dat het echt de moeite waard is. Toen ik het mijn vriend liet proeven, zei hij dat je het eigenlijk niet eens meer ketchup mocht noemen, zo lekker. Je proeft echt de geroosterde tomaat, de zoete paprika en de pit van de ui. Noem het een culinaire ketchup. En ja, het is wat meer werk dan die fles in je winkelmandje gooien maar als je deze versie eenmaal hebt geproefd dan weet ik echt zeker dan je hem nogmaals gaat maken.
Dit heb je nodig
(voor ca. 500 ml)
1 kilo trostomaten
2 rode paprika’s
2 uien
olijfolie
200 ml appelazijn
100 gram fijne rietsuiker
1 tl zout
1 tl mosterdzaad
1 tl korianderzaad
Verder heb je nodig
ovenschaal of bakplaat
keukenmachine of blender
fijne zeef
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in parten. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in grove stukken. Schil de uien en snijd ook in grove stukken. Doe alles in een ruime ovenschaal of verdeel het over een bakplaat (zonder bakpapier) en besprenkel met flink wat olijfolie. Hussel om zodat alles bedekt is met een laagje olie en zet in de voorverwarmde oven. Rooster het 35-40 minuten tot alles mooi zacht is.
- Doe de appelazijn in een steelpan, samen met de rietsuiker, het zout, mosterdzaad en korianderzaad. Breng dit rustig aan de kook. Roer net zolang tot de suiker en het zout zijn opgelost en haal de pan dan van het vuur zodat het kan afkoelen. Zeef de azijn zodat alle zaadjes eruit zijn.
- Doe de geroosterde groenten in je keukenmachine of blender en pureer dit zo fijn mogelijk. Plaats een fijne zeef boven een pan en druk hier de puree doorheen zodat je een gladde saus overhoudt. Gooi het restant uit de zeef trouwens niet weg, want dit kun je prima gebruiken als pastasaus!
- Zet de pan met de saus op middelhoog vuur en schenk hier de afgekoelde azijn bij. Breng aan de kook en laat het mengsel reduceren tot je nog iets meer dan de helft over hebt. Blijf wel regelmatig roeren zodat het niet aanbrandt.
- Laat de ketchup iets afkoelen en schenk het dan in een gesteriliseerde (weck)fles. Bewaar de ketchup in de koeling. Enjoy!
[…] Homemade ketchup – Slowfoody […]