Lemon curd
Mijn moeder kan werkelijk alle soorten gebak maken. Van een Limburgse grummelevlaoj (kruimelvlaai) tot een schuimtaart. Van Belgische suikerwafels tot een overdadige sachertorte. Maar mijn favoriet was toch altijd wel haar lemon meringue pie. En dan vooral door die heerlijke zoetzure lemon curd.
Er zijn tal van recepten te vinden voor lemon curd. Ze variëren niet alleen in de hoeveelheid suiker, eieren, boter of citroenen die je toevoegt, maar ook zijn er recepten waarbij gebruik wordt gemaakt van maizena en water voor extra binding. Ik heb al veel recepten uitgeprobeerd maar blijf terugkomen bij onderstaande hoeveelheden. Nu is lemon curd voornamelijk bekend als topping voor een scone bij de High Tea. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken als ‘sausje’ bij een bolletje ijs met vers fruit, als topping van een cheesecake of smeer eens wat op een pancake. Opties te over dus! Met dit recept maak je een potje van ongeveer 500 gram friszoet genot.
Dit heb je nodig
4 biologische citroenen
200 gram fijne kristalsuiker
100 gram roomboter op kamertemperatuur
4 eieren, losgeklopt
Zo maak je het
- Boen de citroenen schoon en rasp ze. Zorg dat je alleen de gele schil raspt en niet het witte, want dat smaakt erg bitter. Pers de citroenen uit en zeef het sap door een fijn zeefje zodat er geen vliesjes en pitjes meer in zitten.
- Zet een pan met een goede bodem water op het vuur en breng dit aan de kook. Draai het vuur dan lager zodat het zachtjes blijft koken. Plaats een vuurvaste kom op deze pan en zorg dat de bodem het water niet raakt.
- Doe nu de roomboter, suiker, het citroensap en de rasp in de kom en roer hierin totdat de boter helemaal gesmolten is. Voeg dan de losgeklopte eieren toe en roer het meteen goed door.
- Belangrijk! Nu moet je blijven roeren totdat het mengsel dikker wordt. Dit duurt een minuut of 10, maar kan ook langer duren. Geduld is dus een schone zaak. Zorg echter wel dat het mengsel niet aan de kook raakt, want dan gaat het ei stollen en dat is niet de bedoeling.
- Zo gauw het mengsel de dikte van yoghurt heeft, haal je de kom van de pan. Laat het eerst goed afkoelen en schenk/schep het daarna over in een steriele weckpot. Bewaar de lemon curd 2 tot 3 weken in de koelkast. Als dat lukt tenminste. Enjoy!
Geef een reactie