Zo gauw in de lente de eerste zonnestralen mij verwarmen, krijg ik op de één of andere manier meteen zin om recepten te maken met citroen. Waarschijnlijk komt dat doordat ze zoveel frisheid brengen in een gerecht. Zoals ook in deze heerlijke lemon meringue bars.
Niet dat ik dit recept helemaal zelf heb bedacht. Het is een afgeleide van Lemon Meringue Pie, die mijn moeder zo ontzettend lekker kan maken. Deze bars zijn een prima alternatief als je geen zin (of tijd) hebt om een korstdeeg te maken. En stiekem zijn ze ook nog een stuk makkelijker mee te nemen voor onderweg. Maken dus!
Dit heb je nodig
(voor 25-35 stuks)
Voor de bodem
115 gram zachte boter
100 gram suiker
185 gram bloem
¼ tl zout
¼ tl bakpoeder
1 tl citroenrasp
1 tl vanille-extract
3 eidooiers (bewaar de eiwitten voor de toplaag)
Voor de vulling
1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
rasp van 2 citroenen
125 ml citroensap (ongeveer 4 citroenen)
Voor de toplaag
3 eiwitten (over van de eieren voor de bodem)
100 gram suiker
1 tl citroensap
Tip: Het deeg is nogal plakkerig. Maak je handen daarom een beetje nat zodat je het met je vingers goed over de bakvorm kunt verdelen en aandrukken.
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 23 x 33 cm licht in en bedek hem helemaal met bakpapier. Zet opzij.
Maak de bodem
- Doe de boter en suiker in een ruime kom (of de kom van je standmixer) en mix deze tot het mengsel luchtig is en licht van kleur. Meng in een andere kom de bloem met het zout, bakpoeder en de citroenrasp door elkaar.
- Voeg de eidooiers en vanille-extract toe aan het botermengsel en mix dit er goed door. Voeg dan het bloemmengsel toe en mix nog even tot het net aan vermengd is.
- Stort het deeg in de beklede bakvorm en verdeel het over de bodem. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven voor 10-15 minuten tot hij goudbruin is. Haal de vorm uit de oven en zet even opzij. Laat de oven wel aan staan op 175 graden.
De vulling
- Terwijl de bodem een beetje afkoelt, ga je verder met de vulling. Doe hiervoor de gecondenseerde melk in een kom met de citroenrasp en het sap. Roer het met een garde goed door tot je een egaal mengsel hebt.
- Schenk dit mengsel over de iets afgekoelde bodem en zet nog even opzij.
De toplaag
- Zorg dat je kom helemaal vetvrij is. Je kunt hiervoor zorgen door hem in te wrijven met een keukenpapiertje met citroenpapier. Doe de eiwitten met het citroensap in de kom en mix deze net zolang tot ze schuimig zijn. Voeg dan één derde van de suiker toe. Zo gauw dit is opgenomen, voeg je het volgende deel toe tot alle suiker is opgenomen. Je meringue is klaar wanneer je glanzende, stevige pieken ziet.
- Verdeel de meringue over de bakvorm. Strijk het glad en maak dan met je spatel piekjes voor een mooi effect.
- Zet de bakvorm nu nogmaals 15 minuten in de voorverwarmde oven. De bars zijn klaar wanneer de meringue-laag goudbruin van kleur is. Laat de bars eerst een half uurtje in de vorm afkoelen en verplaats ze daarna naar een taartrooster.
- Snijd de volledig afgekoelde koek in 25 grote of 35 kleinere bars. Enjoy!
oh….heerlijk! Ik ben zo dol op het frisse van citroen!
Ik ook! Citroen in/op alles! ?