Jaren terug, ver voordat ik alles ‘from scratch’ maakte, at ik bijna alleen maar pizza in de daarvoor bestemde restaurants. En als ik er dan toch eens thuis van wilde genieten, bestelde ik er eentje of kocht ik zo’n voorbelegde diepvriespizza. Toen ik steeds bewuster ging eten en koken, kocht ik alleen nog maar de bodems uit de koeling van de supermarkt die ik dan zelf naar eigen inzicht belegde met verse ingrediënten.
En nu, al die jaren later moet ik aan de meeste van deze opties echt niet meer denken. Ik hou er nog steeds van om naar een goede pizzeria te gaan, maar zal niet snel meer een pizza uit de diepvries kopen. En eerlijk gezegd houden mijn jongens hier ook helemaal niet van. De laatste keer dat ik uit pure tijdnood zo’n diepvriesexemplaar op tafel zette, vroeg één van mijn zoons na het eten of ik de volgende keer weer zelf pizza wilde maken.
Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik het deeg soms nog met de mix van La Tua Farina maak. Hier voeg je zelf water, olijfolie en zout naar smaak aan toe en je hebt in no time een heerlijke basis voor je favoriete pizza. Zo’n zakje heb ik dan ook standaard in mijn voorraadkast staan. Maar als ik voldoende tijd heb dan maak mijn deeg volgens onderstaand recept en daar worden we hier echt allemaal blij van!
Ik maak dit pizzadeeg in mijn standmixer, maar je kunt het uiteraard ook prima met de hand kneden. Houd er dan rekening mee dat je wel langer moet kneden voor hetzelfde resultaat.
Dit heb je nodig
(voor 2 ronde pizza’s of 1 plaatpizza)
half zakje droge gist (ca. 4 gram)
1 tl suiker
250 gram bloem + extra voor het uitrollen
125 ml handwarm water
2 eetlepels olijfolie + extra voor invetten
½ tl zout
Zo maak je het
- Doe de gist en suiker in een kommetje en schenk hierbij 100 ml van het handwarme water. Laat dit ongeveer 5 minuten staan zodat de gistkorreltjes kunnen oplossen. Roer het daarna goed door elkaar tot gist en suiker volledig zijn opgelost in het water.
- Vet een ruime metalen kom in met een beetje olijfolie en zet opzij.
- Doe de bloem en het zout in de mengkom van je standmixer met deeghaak en meng het goed door elkaar. Laat de mixer op lage stand draaien en voeg rustig het gistmengsel en de olijfolie toe. Laat de machine een paar minuten op middelhoge stand draaien tot het één geheel wordt. Gebeurt dit niet, voeg dan steeds een eetlepel van het resterende handwarme water toe totdat alles in de kom één bal deeg vormt. Is je deeg juist te nat en plakkerig, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
- Blijf het deeg kneden in de mixer tot je een mooi glad, elastisch deeg hebt. Haal het dan uit de mengkom en doe het in de ingevette metalen kom. Dek de bovenkant af met huishoudfolie en zet de kom op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg in 30-45 minuten rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume.
- Strooi wat bloem op je werkblad en stort hierop je gerezen deeg. Kneed het nog even kort door. Voor 2 ronde pizza’s verdeel je het deeg nu in 2 gelijke stukken. Rol deze uit tot twee ongeveer even grote ronde bodems. Wanneer je een rechthoekige plaatpizza wilt maken, rol je het deeg uit tot de grootte van de bakplaat waarop je hem gaat bakken.
- Verdeel pizzasaus over de bodem(s), en hou daarbij ongeveer 2 cm aan de rand vrij. Beleg de pizza(‘s) nu met je favoriete ingrediënten en schuif hem in de oven. Bak de pizza(‘s) in een voorverwarmde oven van 200 graden in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Enjoy!
Geef een reactie