Herfst betekent voor mij automatisch ook tijd voor pompoenen. Dit jaar had ik voor het eerst een paar pompoenen uit eigen tuin waar ik stiekem best een beetje trots op ben. Nu is zo’n pompoen natuurlijk een multifunctioneel ingrediënt, zowel in hartige als zoete gerechten. Ik besloot om mijn lievelingsbaksel ermee te gaan maken en zo kwam ik tot deze pompoen blondies.
Deze blondies met pompoen zijn niet zo compact als de andere versies op mijn site, maar meer cake-achtig. De roomkaasfrosting, die een prachtig contrast vormt met de specerijen, maakt ze werkelijk onweerstaanbaar. Ik heb een trucje ontdekt om de boter volledig te laten oplossen in de roomkaas waardoor je een fluweelzachte frosting krijgt. Zeg daar maar eens nee tegen!
Dit heb je nodig
(voor 9 stuks)
145 gram bloem
1¼ tl bakpoeder
2 tl pumpkin spice
snuf zout
165 gram lichtbruine basterdsuiker
85 gram boter, op kamertemperatuur
1 ei
1 tl vanille-extract
110 gram pompoenpuree
50 gram pecannoten, in stukjes gehakt
Voor de frosting
85 gram volle roomkaas
1 el boter, zo zacht mogelijk
125 gram poedersuiker
9 hele pecannoten ter garnering
Zo maak je ze
Maak de blondies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm licht in en bekleed met bakpapier.
- Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de pumpkin spice en het zout. Zet even opzij.
- Doe de suiker en boter in de kom van je mixer en klop ze samen een paar minuten tot het een luchtig mengsel wordt. Voeg dan het ei toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Doe het vanille-extract en de pompoenpuree erbij en mix ook dit er goed doorheen.
- Spatel het bloemmengsel er kort doorheen en meng als laatste de pecannoten erdoor. Doe het beslag in de beklede bakvorm en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de blondies in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze eerst 10 minuten in de vorm afkoelen en verplaats ze daarna naar een taartrooster om volledig af te koelen.
Maak de frosting
- Terwijl de blondies afkoelen, maak je alvast de frosting. De truc om deze helemaal glad te krijgen, is om te zorgen dat de boter zo zacht mogelijk is wanneer je die toevoegt. Hij moet net niet smelten, maar wel heel erg zacht zijn. Is hij nou toch te koud/hard, doe hem dan in een kommetje en verwarm een paar seconden in de magnetron. Zorg ook dat je volle roomkaas gebruikt. Kies niet voor een light variant, want daar zit simpelweg te veel vocht in waardoor je frosting waterig wordt. Giet het vocht, dat meestal bovenin het bakje zit, even af in de gootsteen.
- Doe de boter in een kom en roer dit helemaal glad met een garde. Je zult waarschijnlijk eerst nog wat klontjes hebben, maar hoe langer je roert, hoe gladder het wordt. Voeg dan de roomkaas toe en roer ook dit er goed doorheen. Let wel op dat je dit niet te lang roert, want dan kan het mengsel te dun worden. Zo gauw de boter en roomkaas goed vermengd zijn, stop dan meteen met roeren.
- Zeef de poedersuiker boven de kom en roer dit er voorzichtig doorheen met een houten lepel of een spatel. Ook hier geldt weer, dat je niet te lang moet roeren. Zo gauw je een mooie, dikke frosting hebt, ben je klaar. Zet de frosting tot gebruik in de koelkast zodat het nog even kan opstijven.
The finishing touch
- Verdeel de frosting over de blondies. Snijd ze daarna in 9 stukken en plaats op elke blondie een hele pecannoot. Bewaar de blondies in een goed afgesloten bak tot een week in de koelkast. Enjoy!
Geef een antwoord