Rode pesto | Pesto rosso
Sinds ik mijn recept voor groene pesto naar mijn eigen smaak heb geperfectioneerd, heb ik hem nooit meer anders gemaakt. Mijn kinderen proefden het ook meteen toen ik een keertje stiekem was vreemdgegaan met een potje uit de supermarkt voor de pasta pesto. Ik heb dan ook met de hand op mijn hart moeten beloven dat nooit meer te doen. Een vriendin van mij is ook gek op die pesto genovese en maakt het tijdens elke feestelijke gelegenheid, zo leuk! Nu was ik een paar maanden heel benieuwd naar de rode versie en ging ik op onderzoek uit naar de samenstelling van rode pesto, oftewel pesto rosso.
Met de verjaardag van mijn jongste zoon op komst besloot ik om voor die gelegenheid een recept te gaan creëren en de aanwezigen als proefkonijn in te zetten. Nou bleek het gelukkig een heel groot succes want er werd me meteen om het recept gevraagd. Hij was dan ook wel erg lekker hoor! Door de geroosterde paprika is deze rode pesto een stukje frisser dan de groene variant. Ik weet eerlijk gezegd niet welke ik het lekkerst vind dus ik ga ze in het vervolg gewoon beide maken als we iets te vieren hebben. Want ze zijn zo klaar en waarom kiezen toch?
Dit heb je nodig
(voor ca. 275 gram)
25 gram pijnboompitten
100 gram zongedroogde tomaatjes
100 gram geroosterde paprika
10 gram basilicumblaadjes
klein teentje knoflook, fijngesneden
25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
25 ml milde olijfolie
zout en peper naar smaak
Verder heb je nodig
hakmolentje van de staafmixer of een keukenmachine
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, dus zonder boter of olie. Zet het vuur niet te hoog en blijf de pitten in de pan bewegen, want je wil niet dat ze verbranden. Zo gauw ze iets verkleuren en je ze begint te ruiken, haal je de pan van het vuur en schud je de pijnboompitten op een stuk keukenpapier om af te koelen.
- Doe alle droge ingrediënten in de hakmolen of in je keukenmachine en laat deze draaien totdat alle ingrediënten helemaal fijngehakt zijn. Voeg nu de olijfolie toe en laat de hakmolen nogmaals draaien totdat het een mooi egaal mengsel is geworden.
- Proef de pesto en voeg naar smaak zout en peper toe. Tevreden met de smaak? Schep de pesto dan in een goed afsluitbare weckpot. Schenk een dun laagje olijfolie over de pesto heen en zet in de koelkast tot gebruik. Enjoy!
[…] ⇒rode pesto pest rosso […]