Als jij, net zoals ik, graag eens wat vaker een avond geen vlees eet en ook nog eens gek bent op Oosters eten dan moet je deze shakshuka zeker eens proberen. Ik zag het op Instagram al vaker langskomen en het zag er altijd zo lekker uit, maar ik probeerde het pas kortgeleden toen ik met een vriendin een dagje in Amsterdam was.
In het restaurant waar wij het aten, waren de eieren niet gegaard in de tomatensaus, maar in en aparte pan water gepocheerd. Ik geef toch de voorkeur aan de authentieke wijze, waarbij je een kuiltje in het tomatenmengsel maakt en hier de eieren voorzichtig in laat glijden. Het garen duurt misschien iets langer, maar je weet wel zeker dat de dooier perfect zachtgekookt is.
Shakshuka kun je eten als ontbijt, lunch en zelfs als diner. Wanneer je ervoor kiest om het als diner te gebruiken dan zou ik er nog een lekkere salade bij serveren, zoals deze bulgursalade, en een paar stukken vers (af)gebakken brood.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, uitgeperst
½ tl chilipoeder
1 tl gerookte paprika
1 tl komijn
2 blikjes (van 70 gram) tomatenpuree
1 groene paprika, in blokjes
2 blikken (van 400 gram) tomatenblokjes
zout en peper
4 eieren
verse peterselie
Ik maakte de shakshuka in een gietijzeren koekenpan (skillet) zodat ik de eieren kon laten garen in de oven. Heb je nou geen ovenvaste pan dan kun je dit ook doen in een hapjespan of koekenpan met deksel op het fornuis.
Zo maak je het
In dit recept ga ik uit van bereiding in een ovenvaste pan. Gebruik jij een pan met deksel, dan kun je het voorverwarmen van de oven uiteraard overslaan.
- Verwarm je oven voor op 180 graden. Plaats de koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en verwarm hierin een flinke eetlepel olijfolie. Fruit de ui hier een paar minuten in tot deze glazig begint te zien. Voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg chilipoeder, paprikapoeder en komijn toe en bak een minuutje mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat ook dit een minuut of 3 garen.
- Doe de blokjes paprika en de tomatenblokjes in de pan en roer alles goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut of 10 sudderen tot het wat is ingedikt.
- Breek het eerste ei voorzichtig in een kommetje zodat de dooier heel blijft. Maak aan de linkerkant van de pan een kuiltje in het tomatenmengsel en laat hier voorzichtig het ei in glijden. Breek het tweede ei in het kommetje, maak rechts een kuiltje en laat hier dat ei in glijden. Het derde en vierde ei komen aan de boven- en onderkant van de pan.
- Wanneer je een ovenvaste pan gebruikt, zet je die meteen zo hoog mogelijk in de voorverwarmde oven. Kijk na ongeveer 10 minuten of het eiwit al gestold is. Gebruik je een pan met deksel, dan laat je de pan op het fornuis staan en doe je de deksel erop. Zet het vuur wel iets lager, zodat de shakshuka niet aanbrandt. Controleer na een minuut of tien of het eiwit al gestold is.
- Wanneer het eiwit is gestold, serveer je de shakshuka direct in de pan op tafel. gegarneerd met wat fijngehakte verse peterselie. Heerlijk met een paar stukken vers (af)gebakken brood met boter en eventueel een salade. Enjoy!
Ha ha gevonden! En ik snap je helemaal met het authentiek laten stollen van de eieren in de saus. Los pocheren hoort gewoon niet, dan komt het gerecht ook niet mooi samen. En leuk om te lezen dat jij ook van de Midden Oosterse keuken houdt. Het is echt mijn favoriete keuken.
Ja helemaal gek op die keuken! Volgens mij moeten wij maar gauw eens samen koken 😉