Alleen om de naam al wilde ik dit gerecht eens maken: Sloppy Joes. De eerste keer was meteen een groot succes bij mijn mannelijke huisgenoten dus die ging in de herhaling, maar met een paar aanpassingen aan het originele recept. Er is namelijk niet één recept voor dit heerlijke broodje. Iedereen heeft door de jaren heen zijn/haar eigen favoriete ingrediënten toegevoegd aan het oorspronkelijke recept voor dit broodje met gehakt in tomatensaus. En ik dus ook!
Toen ik de oorsprong van het broodje wilde opzoeken, kwam ik vele verhalen tegen waardoor ik dus niet weet wie zich de officiële bedenker mag noemen. Joe zou de naam zijn van de eerste kok die dit broodje maakte. Het sloppy, oftewel slordig, is waarschijnlijk terug te halen naar het feit dat je dit niet kunt eten zonder te knoeien. Echt niet. Dus voor een eerste date raad ik dit recept ten zeerste af. Voor alle overige omstandigheden: Maak dit!
Dikke tip: Voeg een paar knapperige tortilla chips toe aan je Sloppy Joe. Klinkt misschien vreemd, maar die combinatie van het zachte vlees met crunchy chips is zó lekker!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
500 gram rundergehakt
1 sjalotje, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
120 ml barbecuesaus (homemade of uit de supermarkt)
500 ml gezeefde tomaat (passata)
2 el worcestershire sauce
1 el appelazijn
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl mosterdpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el donkerbruine basterdsuiker
Zo maak je het
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur en rul hierin het gehakt goudbruin en gaar. Voeg de gesnipperde sjalot en bleekselderij toe en bak dit een paar minuutjes mee.
- Roer ondertussen in een kom de barbecuesaus, passata, worcestershire sauce en azijn goed door elkaar. Voeg dit mengsel toe aan het gehaktmengsel in de pan. Voeg ook paprikapoeder, mosterdpoeder, knoflookpoeder en basterdsuiker toe en meng alles goed.
- Laat het dan 20 minuten pruttelen op laag vuur. Controleer of de saus dik genoeg is. Het moet stevig zijn, zodat het bij elkaar blijft op je broodje. Is de saus nog iets te dun dan kun je een maizena-papje maken. Meng hiervoor 2 eetlepels maizena met 2 eetlepels water tot je een egaal mengsel hebt. Voeg een beetje toe aan de pan en roer dit meteen goed door. Laat even pruttelen en kijk of het nu dik genoeg is. Voeg eventueel nog wat van het papje toe tot je de juiste consistentie hebt.
- Serveer het vleesmengsel op brood naar keuze (ik gebruik graag Turks brood) met sla en een beetje geraspte kaas. Enjoy!
Geef een antwoord