Al een hele poos volg ik met veel plezier De Slowcookery op Instagram en Facebook. De naam Slowfoody is namelijk onder andere ontstaan uit mijn liefde voor de slowcooker. Ik vind het dan ook heel interessant om de laatste tips & tricks, trends en weetjes over die handige apparaten te lezen. Toen Anke van De Slowcookery mij vroeg of ik één van hun apparaten wilde testen, hoefde ik hier dus ook echt geen seconde over na te denken. Het enige waar ik wel even over heb gepeinsd, is welk apparaat het dan moest worden. Het werd de Andrew James 6,5 liter, of zoals Anke hem zelf noemt: “onze meest populaire keukenprins”.
Andrew James 6,5 liter
Gezonde maaltijden
Laat ik beginnen met het grootste voordeel van de slowcooker an sich. Doordat het eten op een constante, lage temperatuur wordt bereid, blijven de voedingswaarden behouden. En door die langzame garing in een gesloten pan blijven ook alle smaken in het gerecht en worden ze veel intenser dan wanneer je iets in een half uurtje op het fornuis zou klaarmaken. In een slowcooker gebruik je bijna geen vet dus ook dit is heel gezond.
Uitgestelde startfunctie
Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik al een vergelijkbare slowcooker in huis had van het merk Cuisinart en dat ik daar ook best heel tevreden over was. Maar wat mij juist zo aantrok in de versie van Andrew James is de uitgestelde kookfunctie van maar liefst 12 uur. Ga je een dag weg, bijvoorbeeld om te werken, dan kun je de pan met ingrediënten al klaarzetten en de timer instellen. Hij begint dan pas te ‘slow cooken’ op het tijdstip dat jij hebt ingesteld en wanneer je thuiskomt, kun je een heerlijk bord warm eten opscheppen. Handig!
Ruime pan
Voor ons gezin met 2 volwassenen en 3 opgroeiende jongens is deze pan van 6,5 liter perfect. Het is nog niet eens de grootste variant, want er is er zelfs nog eentje met 8 liter inhoud. Misschien dat die over een paar jaar nog van pas gaat komen hier. Voor nu is de 6,5 liter naar mijn mening in ieder geval een aanrader voor gezinnen, maar ook zeker voor mensen die graag vooruit koken. Dus grote hoeveelheden pastasaus ineens maken of een flinke pan soep. Daarna portioneren in bakjes, labelen en de vriezer in tot nader gebruik.
Om je een idee te geven hoe groot de pan is: Ik kreeg hem net voor de Kerst en maakte er een kalkoen van bijna 3 kilo in klaar. De deksel paste er nog (net) op.
Laag energieverbruik
Men denkt vaak dat het gebruik van een slowcooker veel energie kost. Hij staat immers veel langer aan dan je gemiddeld een pan op het fornuis hebt staan. Toch is dit het meest voorkomende misverstand bij slowcookers. Een heteluchtoven of elektrisch fornuis verbruikt namelijk veel meer elektriciteit dan een slowcooker en daar moet je ook nog bij blijven. De slowcooker zet je aan en je kunt volledig je eigen gang gaan.
Makkelijk in gebruik
Wat ik zelf heel fijn vind aan deze slowcooker is dat hij ontzettend makkelijk in gebruik is. Bij de meeste recepten kun je alle ingrediënten in de pan doen en hij doet verder al het werk. Je hebt er dus geen omkijken naar. Ook het schoonmaken is in een handomdraai gedaan. De uitneembare keramische pan laat zich gemakkelijk afwassen en het buitenste gedeelte kun je met een goed uitgewrongen vochtige doek afnemen.
Over De Slowcookery
Aan het hoofd van De Slowcookery staat Anke Velders. Nadat zij begin 2016 een lastige keuze op werkgebied moest maken, wilde zij graag een nieuwe uitdaging aangaan die van huis uit te doen was en haar een parttime salaris zou opleveren. Het slowcooken had zij een half jaar daarvoor door haar zus ontdekt en het was in Nederland nog redelijk onbekend. Dus begon Anke haar webwinkel in april 2016 met een bescheiden assortiment slowcookers, bestaande uit pannen van Russel Hobbs, Swan en Crock-Pot. Sinds juli 2016 importeert zij ook de slowcookers van het Britse merk Andrew James, die nu de absolute hardlopers zijn.
Het assortiment is inmiddels verder uitgebreid met nog meer handige apparaten, zoals een soupmaker, voedseldroger (droog je eigen kruiden en specerijen!), rijstkoker en airfryer. Uiteraard verkoopt De Slowcookery ook artikelen specifiek voor de slowcooker. Naast kookboeken en kruidenmixen zijn er ook losse onderdelen te bestellen.
Anke’s droom om een parttime webwinkel op te zetten is uiteindelijk een succesvolle, fulltime onderneming geworden. Haar tip voor mensen die nog twijfelen of ze een slowcooker willen aanschaffen: “Is er iemand in je omgeving die een slowcooker heeft, vraag dan eens of je hem een keer mag lenen. Je kunt zoveel meer met een slowcooker dan je denkt en voor een relatief laag bedrag heb je een apparaat dat je erg kan ontlasten in drukke (en ook rustige) tijden“.
Je vindt De Slowcookery twee keer op facebook. Naast een officiele pagina is er namelijk ook een zeer actieve community waar recepten worden uitgewisseld en je vragen kunt stellen.
Geef een reactie