Zo gauw sperziebonen weer in het seizoen zijn, draaien mijn hersenen meteen overuren om hier lekkere recepten voor te bedenken. Ik vind ze namelijk heerlijk, maar eet ze eigenlijk nooit ‘gewoon gekookt’ bij een stuk vlees en aardappels.
Ze moeten sowieso piepen tussen je tanden. Dan vind ik ze pas lekker. Als ze te gaar zijn, haak ik af. Mijn moeder kookte ze vroeger beetgaar en bluste ze daarna af met azijn. Zo krijg je heerlijk knapperige boontjes met een fijn zuur smaakje. En in deze salade komt die smaak ook een beetje terug.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
400 gram sperziebonen/haricots verts
8 plakken pancetta
handvol druiven
250 gram cherrytomaatjes
1 krop mini romanasla
1 potje zwaardvis in olijfolie
Voor de dressing:
1 theelepel oranjebloesemhoning
2 eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
Zo maak je het
Voorbereiding:
- Spoel de bonen onder koude water even af en snijd de uiteinden er van af.
Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de bonen hier 3 minuten in. Giet de bonen af in een vergiet en spoel ze hierna of onder koud water. Zet ze even opzij. - Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de plakken pancetta in 3-4 minuten aan beide kanten bruin en knapperig. Keer halverwege. Leg de pancetta daarna op een bord met een velletje keukenpapier om uit te lekken.
- Snijd de onderkant van de krop sla er af en haal de bladeren uit elkaar. Was de sla onder de koude kraan en laat het daarna goed uitlekken in een vergiet.
- Was de druiven met koud water en snijd ze daarna in tweeën. Snijd ook de tomaatjes door de helft.
- Haal de zwaardvis uit het potje en laat even uitlekken.
Maak de dressing:
- Meng de honing met de azijn totdat het volledig in elkaar is opgenomen. Voeg dan de olijfolie toe en roer nogmaals tot je een mooie dressing hebt.
Het bord opmaken:
- Verdeel de slabladen over de 4 borden en leg hierop de helft van de druiven- en tomatenhelften.
- Leg de bonen tussen de slabladen en verdeel de zwaardvis over de borden.
- Plaats op elk bord 2 plakken knapperige pancetta.
- Neem een eetlepel en druppel de dressing over de salade. Gebruik 1,5 eetlepel dressing per bord.
Eet smakelijk!
Geef een reactie