Koekjes, love them! En Toblerone is één van mijn guilty pleasures. Dus wat doe je dan? Precies, je combineert die twee. En dan kun je natuurlijk gewoon chocolate chip cookies bakken. Ook heel erg fijn, maar deze variant erop is ook echt een feestje.
De stukjes toblerone-chocolade smelten heerlijk in het deeg en de noga-brokjes blijven lekker taai. Ik maakte er laatst 18 op een zondag. Dinsdagavond gaf ik de laatste twee aan mijn kinderen als toetje. Dat moet genoeg zeggen dunkt me.
Dit heb je nodig
(voor 18 stuks)
150 gram roomboter
200 gram rietsuiker
1 zakje (8 gram) vanillesuiker
0,5 theelepel zout
1 ei
250 gram bloem
2 theelepels maizena
1 theelepel baking soda
1 reep (100 gram) witte toblerone
1 reep (100 gram) bruine toblerone
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier. Het werken met twee bakplaten is hier wel erg handig, omdat de koekjes niet allemaal in één keer gebakken kunnen worden. Zo gauw de eerste lading klaar is, kun je de volgende bakplaat meteen daarna in de oven schuiven.
- Meng bloem, maizena, baking soda en zout in een kom goed door elkaar en zet apart. Hak de repen toblerone in kleine stukjes en zet ook dit apart.
- Mix boter, rietsuiker en kristalsuiker in een grote kom of keukenmachine totdat het luchtig is. Zo gauw je ziet dat het mengsel lichter van kleur is geworden, doe dan het ei en vanille extract erbij en mix ook dit goed door.
- Zet de mixer of keukenmachine op een lage stand en voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Zo gauw de bloem volledig is opgenomen in het deeg, zet je de mixer uit.
Spatel of roer als laatste de stukjes toblerone door het deeg. - Neem een flinke eetlepel van het deeg en vorm hier met je handen een balletje van. Leg het op de bakplaat en druk het een beetje plat. Op een standaard bakplaat passen 9 balletjes deeg. Hou wel genoeg ruimte ertussen. Ze lopen tijdens het bakken nog uit.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 8 tot 10 minuten. Je cookies zijn klaar wanneer de randjes lichtbruin zijn. Het kan dus ook zijn dat ze bij jou iets langer in de oven moeten. Hou ze in ieder geval goed in de gaten want het kan heel snel gaan.
- Haal de cookies uit de oven en laat ze een minuut of 10 op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze daarna naar een (taart)rooster om volledig af te koelen.
- Als alle cookies gebakken en afgekoeld zijn, doe je ze in een goed afgesloten koektrommel. Hierin kun je ze zeker een week bewaren. Bij ons dus maar 3 dagen ;). Enjoy!
Wanneer je het deeg meteen na het maken bakt, dan krijg je platte cookies. Wil je ze graag wat boller houden? Leg de bakplaat met deegballetjes dan eerst nog minimaal een uur in de koelkast. Ze blijven dan compacter en lopen minder uit.
Geef een reactie