Na jarenlang vanille essence gebruikt te hebben, wilde ik toch graag die échte vanillesmaak geven aan mijn gebak. Dus keek ik eens in de winkel naar een flesje vanille extract.
Nou weet ik dat kwaliteit best wat mag kosten, maar ik schrok gewoon van de prijs! En dat voor zo’n klein flesje. Ik besloot over te gaan op plan B: Do It Yourself. En dat deed ik. Een bezoekje aan de slijterij verder en een greep in mijn voorraadkast later was mijn homemade extract in de maak. En na een paar weken kon ik dat goddelijke goedje eindelijk gebruiken. Elke keer als ik het flesje opentrek, snuif ik die heerlijke geur even goed op. Pure ingrediënten en helemaal zelf gemaakt, dat geeft nog de grootste kick.
Dit heb je nodig
(voor 500 ml)
500 ml rum (wodka kan ook)
3 vanillestokjes
weckfles met inhoud van 500 ml
Zo maak je het
Leg de vanillestokjes op een snijplank en snijd ze in de lengte doormidden. Schraap met de botte kant van je mes de zaadjes uit de stokjes en doe die in het weckflesje. Doe dan alle leeggeschraapte stokjes ook in de fles en schenk de rum er in.
Laat de fles minimaal 4 weken op op een koele, donkere plek staan (niet in de koelkast).
Schud de fles regelmatig om alle smaken goed te vermengen. Et voilá, je eigen vanille extract!
Let goed op met het gebruik van dit zelfgemaakte extract. Het is namelijk een stuk sterker dan wat je in de winkel koopt. Als in een recept 1 theelepel staat, voeg ik eerst een halve theelepel toe. Vaak is dat vergelijkbaar, maar soms mag er nog wat bij. Blijf dus zeker goed proeven!
Geef een reactie