De basisbenodigdheden die je zeker in je keuken moet hebben!
Wanneer ik voor de zoveelste keer iets niet kan vinden in mijn overvolle keukenlade, als ik weer eens een pan niet kwijt kan op de plank en elke keer als ik in de winkel een goede aanbieding zie. Op al die momenten bedenk ik me steeds weer dat er eigenlijk helemaal niet veel dingen zijn die je echt absoluut nodig hebt in de keuken. Naast de logische dingen als een koelkast, kookplaat of fornuis en de nodige opbergruimte hoeft iedereen slechts een handjevol aan keukengerei te hebben. Uiteraard kookt ieder persoon anders en zul je gaandeweg zeker extra’s gaan aanschaffen, maar wanneer je deze basis aanhoudt, weet je zeker dat je nooit misgrijpt!
Koken en bakken
Laat ik maar met het meest essentiële beginnen: de pannen! Want zonder pannen wordt het natuurlijk heel lastig koken en bakken. Zorg dat je onderstaande pannen zeker in je keuken hebt staan:
- Koekenpan – voor het bakken van vlees, vis of eieren en natuurlijk ook pannenkoeken!
- Kookpan – het liefst in twee formaten en met deksel om gemakkelijk af te gieten.
- Braadpan – voor soep, stoofpotjes, ovenschotels en gebraden vlees.
- Wok of hapjespan – voor snelle roerbak- of wokgerechten.
- Steelpan(netje) – voor het maken van sauzen, koken van melk of eieren etc.
- Ovenschaal – het is geen pan, maar wel onmisbaar voor mij :).
Mengen, stampen en roeren
Een beslag mengen, in een saus roeren of een stamppot maken doe je allemaal met het juiste keukengerei. Wat je dus zeker in je keukenlade zou moeten hebben liggen, zijn een garde, een stamper, een pollepel en een spatel. Kies voor die laatste twee het liefste voor kunststof varianten. Die gaan langer mee, scheuren minder snel en kunnen vaak gewoon in de vaatwasser. Dat scheelt je weer een handafwas!
Messen en planken
Wat ook zeker heel belangrijk is in elke keuken, is de aanwezigheid van goede messen en snijplanken. Geloof me, er is bijna niets vervelender dan een bot of te klein mes in de keuken! Zorg dus dat je sowieso een koksmes hebt dat regelmatig wordt geslepen. Daarnaast is een broodmes onmisbaar, net als een (aardappel)schilmesje en een dunschiller. Een stevige broodplank en twee snijplanken (eentje voor vlees en eentje voor groente/fruit) zijn vaak voldoende.
Meten is weten
Niet alleen de fervente hobbybakker, maar ook de thuischef kan niet zonder een goede maatbeker, weegschaal en een kookwekker in hun keuken. Al gebruiken veel mensen tegenwoordig ook vaak hun telefoon om een kooktijd in te stellen.
Eventuele extra’s
Misschien heb je onderstaande artikelen al lang in je keuken liggen of hangen, maar wie weet breng ik je nog op ideeën. Voor mij zijn ze in ieder geval onmisbaar tijdens het koken: ik kan niet zonder een blikopener, ovenhandschoenen, een rasp en een vergiet. Dit zijn dan ook de artikelen die ik vaak mis als ik in de zomervakantie in een vakantiehuisje zit. Ga ik het jaar daarop naar hetzelfde huisje, dan neem ik ze dan ook zeker zelf mee. Heb jij ook van die keukenartikelen die je absoluut niet kunt missen, thuis of op vakantie? Of ben ik nog iets vergeten wat jij iedereen zou aanraden? Laat het me zeker weten!
Geef een reactie