Wat is het verschil tussen biologische en niet-biologische wijn?
Biologisch geproduceerde wijnen hebben in de afgelopen jaren steeds meer gewonnen aan populariteit. Maar hoe anders zijn ze eigenlijk ten opzichte van niet-biologische wijn en wat zijn precies de verschillen?
Productiewijze
Het is eigenlijk heel eenvoudig: biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven en niet-biologische van niet biologisch geteelde druiven. Bij niet-biologische landbouw kan gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Met name in gebieden waar bijvoorbeeld meer vocht in de lucht zit hebben druivenranken sneller de kans om schimmelziekten op te lopen. Ook beschermen pesticiden de planten tegen ongewenste insecten die schade kunnen aanbrengen aan de wijnranken. Bij biologische wijnbouw moet de wijnboer op een andere manier te werk gaan, hierover later meer.
Duurzaamheid
Bij het telen van biologische druiven wordt geen gebruikt gemaakt van kunstmatige of synthetische chemicaliën zoals onkruidverdelgers en pesticiden. Om onkruid en insecten op afstand te houden werken biologische boeren samen met de natuur door de biodiversiteit van hun wijngaard te stimuleren.
Ze planten bijvoorbeeld bloemen vlakbij de wijngaard om nuttige insecten aan te trekken die de natuurlijke vijand zijn van insecten die voor problemen zorgen. Of ze laten kleine schapen of geiten grazen tussen de rijen wijnstokken om het gras en onkruid op te eten. Op deze manier wordt de wijngaard een zelfregulerend, natuurlijk ecosysteem.
Biologisch betekent echter niet dat de wijn geen toevoegingen heeft. Enkele toevoegingen (zoals gist, eiwit en dierlijke enzymen) zijn toegestaan in biologische wijnen. Biologisch betekent dus niet automatisch dat een wijn ook vegan is.
Calorieën?
Hoewel biologische wijn dus hoe dan ook beter is voor het milieu is het niet per se gezonder om biologische wijn te drinken. Je krijgt minder chemicaliën binnen, maar ook bij biologische wijn geldt dat je het met mate moet drinken. Wat betreft de calorieën wordt ook nog wel eens gedacht dat biologische wijn minder calorieën bevat. Hoeveel calorieën zitten er in wijn? Helaas in beide gevallen evenveel.
Voor de meeste mensen komt de keuze om een biologische variant te drinken meestal neer op de smaak. Zoals bij de meeste biologische producten, of het nu gaat om eieren, appels of kaas, zijn de smaken complex, puur en heerlijk. Benieuwd geworden hoe zo’n biologische glas rood, wit of rosé smaakt? Probeer biologische wijn hier zelf uit!
Geef een antwoord