Ga terug

Pitabroodjes

De lekkerste zelfgemaakte pitabroodjes!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties: 8 stuks
Gang: Bijgerecht
Keuken: Grieks

Ingrediƫnten
  

  • 1 zakje (7 gr) droge gist
  • 240 ml lauwwarm water
  • 350 gram bloem + 55 gram bloem
  • 2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el droge kruiden naar smaak (bv oregano, tijm of rozemarijn) optioneel!

Method
 

  1. Doe in de mengkom van je keukenmachine de gist met het lauwwarme water en laat een paar minuten staan totdat de gist volledig is opgelost.
  2. Voeg 350 gram bloem toe, samen met het zout en de olijfolie. Zet de machine op een lage stand en laat het rustig kneden. Zo gauw het een deeg begint te worden, voeg je de overige 55 gram bloem toe. Laat de machine nog een minuut of 6 doorkneden totdat je een soepel deeg hebt.
  3. Vet een andere kom in met olijfolie en plaats het deeg hierin. Dek af met huishoudfolie en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen. Je deeg is klaar wanneer het in volume is verdubbeld.
  4. Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier het deeg op. Verdeel het in 8 gelijke stukken en draai hier balletjes van. Rol elk balletje uit met een deegroller tot een diameter van zo'n 20 cm.
  5. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit hierin een eetlepel olie. Bak de pitabroodjes in ongeveer 4-5 minuten bruin en gaar. Keer het broodje halverwege de baktijd.
  6. Wanneer je de broodjes meteen gaat gebruiken, leg ze dan op een taartrooster en dek ze af met een schone theedoek. Zo drogen ze niet uit maar worden ze ook niet zompig.

Notities

Wil je de pitabroodjes bewaren voor een ander moment, laat ze dan eerst helemaal afkoelen en verpak ze daarna goed. Je kunt ze een paar dagen verpakt bewaren of invriezen. Om de bewaarde pitabroodjes op te warmen, kun je ze even in de broodrooster doen. Ook in een koekenpan kun je ze weer 'vers' bakken.