Ik maakte laatst een appel-bosbes crumble als lunch en daar heb ik zo enorm van genoten. Sowieso is een warme lunch zo nu en dan fijn, maar dat warme fruit met knapperige kruimels er bovenop smaakt echt helemaal prima op een koude winterdag. En als dat voor de lunch kan, dan moet het toch ook zeker een prima ontbijtje maken toch? Zo werd dus dit recept geboren!
In onze fruitschaal lag een enigszins sneue, rimpelige Elstar appel te wachten om genuttigd te worden. Maak ik normaliter appelflappen of appelmoes van rimpelige appels, deze keer besloot ik die lunch-crumble om te toveren in een ontbijt-appel. Gevuld met havermout, een beetje suiker en heerlijke winterse specerijen werd het echt een klein feestje. Samen met een goede lepel Griekse yoghurt om het helemaal af te maken.
Oh, en heb je ’s ochtends niet zoveel tijd (of zin) dan kun je de appel de avond ervoor al bakken en de volgende ochtend nog een minuut of 10 opwarmen in de oven. Handig!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 zoet-zure appels (ik gebruikte Elstar)
2 el havermout
1 flinke el lichtbruine basterdsuiker
1 tl koekkruiden
1 el cranberry’s, in stukjes gehakt
1 el walnoten, fijngehakt
1 el boter
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine ovenschaal heel lichtjes in met een beetje plantaardige olie. Zet opzij.
- Was de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Laat wel een stukje van de onderkant zitten zodat de inhoud er niet onderuit loopt tijdens het vullen en bakken.
- Meng in een kommetje de havermout met de suiker en koekkruiden. Roer dan de cranberry’s en walnoten er doorheen.
- Vul de uitgeholde appels met dit mengsel. Druk tussendoor goed aan om zoveel mogelijk van het havermoutmengsel erin te krijgen. Leg dan op elke appel ¼ deel van de boter.
- Plaats de gevulde appels in de ingevette ovenschaal en schuif deze in de voorverwarmde oven. Bak de appels in 25-30 minuten gaar.
- Serveer de appel warm met een eetlepel Griekse yoghurt of kwark. Enjoy!
[…] net het idee van de swap. Vandaar dat ik wat kleine aanpassingen heb gedaan in het originele receptoriginele recept. De liefde voor eten is Hilde met de paplepel ingegoten. Haar moeder kookte de meeste diverse […]