Als ik één gerecht zou moeten kiezen dat ik vroeger thuis het allerliefste at, dan is het wel kool met gehakt. Dit Hongaarse gerecht wordt oorspronkelijk bereidt door de koolbladeren te vullen met het gehakt en dit daarna, verpakt in een theedoek, te koken in water of bouillon. Ik doe dit anders.
Mijn moeder maakte het ook al anders, namelijk in de oven. Na een korte surfsessie op internet kwam ik erachter dat kool met gehakt op legio manieren gemaakt wordt. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en dat pakte heel erg goed uit. Oordeel zelf!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
8 savooiekoolbladen
8 plakjes ontbijtspek
500 gram half om half gehakt
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 eieren, losgeklopt
75 gram gekookte rijst
50 gram paneermeel
1 tl majoraan
1 tl gerookt paprikapoeder
½ tl zout
peper
olie
50 gram panko (paneermeel)
25 gram Parmezaan, vers geraspt
1 tl majoraan
klontjes boter
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olie. Zet opzij.
- Breng in een ruime pan water met een snufje zout aan de kook en blancheer hierin de koolbladeren een paar minuten tot ze wat zachter zijn. Spoel ze daarna af onder koud water en droog ze goed af tussen twee theedoeken.
- Zet een koekenpan met een beetje olie op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot en knoflook in een paar minuten tot ze zacht zijn. Laat even afkoelen.
- Meng het gehakt met het ui-knoflookmengsel, de eieren, rijst, het paneermeel, majoraan, paprikapoeder, zout en peper (naar smaak) goed door elkaar.
- Leg een koolblad op je snijplank/werkblad met de bolle kant naar beneden. Leg in het koolblad een plakje ontbijtspek en plaats hierop ⅛ (ongeveer 110 gram) van het gehaktmengsel in de vorm van een worstje. Vouw het koolblad eerst aan de lange kanten dicht en dan aan de uiteinden. Leg het rolletje met de dichte kant naar boven in de ovenschaal. Ga zo door met de andere rolletjes.
- Meng de panko met de Parmezaanse kaas en majoraan. Verdeel dit mengsel over de rolletjes in de ovenschaal. Leg op elk rolletje een klein klontje boter (hierdoor wordt het mooi goudbruin en knapperig in de oven).
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de rolletjes in 45 minuten gaar.
Heerlijk met versgebakken frietjes! Smakelijk!
Klinkt heerlijk, ga ik zeker een keer proberen
Leuk! Laat je weten hoe je het vond?