Cakedonuts met 3 soorten glazuur | Foodblogswap
Ik had me nog zo voorgenomen om deze ronde van de Foodblogswap iets hartigs uit te kiezen om te maken.. Maar ja, zoals je aan de foto kunt zien, is me dat weer eens niet gelukt. De laatste keer dat ik van Anja’s blog iets mocht maken, koos ik trouwens ook al niet voor hartig, want toen maakte ik haar recept voor wafels. Deze keer besloot ik om haar recept voor cakedonuts te proberen, want het zelf maken van donuts stond al best een poosje op mijn to-bake-lijstje. Het was zeker niet makkelijk om überhaupt een keuze te maken uit alle heerlijke recepten van haar blog, want ze heeft er behoorlijk wat op staan. Maar uiteindelijk heb ik dus gekozen voor donuts uit de oven, zodat ik ook meteen mijn speciale bakvorm in gebruik kon nemen. Die lag er al een poosje namelijk.
Verschillende smaken glazuur
In het originele recept van Anja gebruikt ze voor haar cakedonuts een prachtig marmerglazuur. Zelf wilde ik graag een beetje experimenteren met verschillende soorten glazuur. Wanneer ik donuts bij een zaakje hier in Groningen haal, kies ik eigenlijk altijd voor de lemon meringue; met een citroenglazuur en stukjes meringue erop. Zo heerlijk fris! Daarnaast heb ik met cacao een chocoladeglazuur gecreëerd. Echt weer eens iets heel anders. En als laatste maakte ik een simpel glazuur met vanille-extract, maar gaf ik dat wel wat extra kleur met een klein beetje bietenpoeder. Je proeft het niet terug, maar het geeft een echte knalkleur aan het glazuur en dus aan de cakedonut. Zo gaaf!
Cakedonuts met een Slowfoody-twist
Het recept van de cakedonuts zelf heb ik uiteraard ook nog een twist gegeven. Ik had recentelijk namelijk pancakes gebakken en had daar nog wat karnemelk van over. Die heb ik gebruikt als vervanger van de melk in het originele recept. Dit proef je niet terug in het eindresultaat en stiekem hoopte ik dat de cakedonuts er extra luchtig van zouden worden. Dat laatste gebeurde helaas niet, maar ze waren alsnog hartstikke lekker en luchtig! Dus ik zou zeggen; ga ze ook maken en enjoy!
Cakedonuts uit de oven met 3 soorten glazuur
Ingrediënten
- 60 gram boter
- 45 gram kristalsuiker
- 25 gram witte basterdsuiker
- 1/4 tl zout
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
- 135 ml karnemelk (of gewone melk)
- 165 gram bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- Verder heb je nodig
- wegwerpspuitzak/diepvrieszak
- (stand)mixer
- donutbakvorm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 215 graden boven- en onderwarmte. Vet de donutvorm licht in. Zeef de bloem, het bakpoeder en de baking soda.
- Doe de boter met beide suikers en het zout in de kom van je standmixer en klop dit op hoge snelheid tot het luchtig en lichter van kleur is.
- Zet de mixer nu op middelhoge snelheid, voeg ei en vanille-extract toe en klop tot deze volledig zijn opgenomen.
- Voeg nu om en om een de bloem en karnemelk toe tot alles op is en je een glad beslag hebt. Schep dit in de wegwerpspuitzak/diepvrieszak en knip er een punt af met een doorsnede van ca. 1 cm.
- Vul de donutvormen tot ongeveer de helft met het beslag. Klop de bakvorm even op je aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen en zet hem dan in de voorverwarmde oven. Bak de donuts in 10-12 minuten tot ze aan de bovenkant goudbruin zijn en terugveren als je er met een vinger op duwt.
- Haal de donuts meteen uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster. Zo gauw ze volledig afgekoeld zijn, kun je ze glazuren.
- Citroenglazuur:60 gram Icing Sugar* (of poedersuiker)1-2 el vers citroensapZeef de icing sugar in een kommetje en voeg er eerst 1 lepel sap aan toe. Roer goed door en voeg dan beetje bij beetje meer sap toe tot je een glad glazuur hebt. Dip hier de donuts om de beurt in en leg ze daarna op een taartrooster.Chocoladeglazuur:60 gram Icing Sugar* (of poedersuiker)1 tl cacao1-2 el melkZeef de icing sugar en cacao in een kommetje en voeg er eerst 1 lepel melk aan toe. Roer goed door en voeg dan beetje bij beetje meer melk toe tot je een glad glazuur hebt. Dip hier de donuts om de beurt in en leg ze daarna op een taartrooster.Vanilleglazuur:60 gram Icing Sugar* (of poedersuiker)1/2 tl bietenpoeder1/2 tl vanille-extract1-2 el melkZeef de icing sugar en het bietenpoeder in een kommetje en voeg er eerst het vanille-extract en dan 1 lepel melk aan toe. Roer goed door en voeg dan beetje bij beetje meer melk toe tot je een glad glazuur hebt. Dip hier de donuts om de beurt in en leg ze daarna op een taartrooster.
Anja zegt
Ze zien er heerlujk uit Hilde 👌. Dat van die icing sugar wist ik niet, maar ga het zeker onthouden.
Hilde zegt
Dank je Anja! Icing sugar is echt een aanrader! 🙂
Stephanie zegt
Er staat bij de instructies voeg ei en vanille extract toe, maar bij de ingrediënten staat niets van ei. Is het maar 1 ei?
Hilde zegt
Hi Stephanie,
Scherp! Ik heb het recept meteen aangepast. Er moet inderdaad 1 ei in 🙂
Groetjes
Hilde