Pasta pesto met kip
Pasta staat hier minimaal 3 keer per week op het menu. De ene keer maak ik een snelle maar voedzame spaghetti, met veel groentes en een goedgevulde pastasaus. Een andere keer ga ik uitgebreid aan de slag met lasagne, made from scratch. Wanneer ik mijn jongens vraag wat zij willen eten, roepen zij bijna altijd meteen pasta pesto. Toegegeven, ze noemen ook wel eens andere gerechten met een p, maar deze pasta staat toch echt wel met stip bovenaan. Gelukkig maar, want behalve heel erg lekker is hij ook nog eens ontzettend lekker en gemakkelijk om te maken.
Per ongeluk ontstaan
Het mooiste aan dit recept is, dat het per ongeluk is ontstaan in mijn keuken. Ik weet dat pasta pesto een wereldwijd bekend gerecht is, maar mijn variant ontstond toen ik een restje pesto over had van een verjaardag. Daarbij had ik kipfilet, een pakje slagroom en de jongens hadden zin in pasta. Et voilà, een gerecht kwam tot leven en na een paar tweaks is het onderstaand recept geworden.
Smaken en textuur
Ik heb dus nog wat wijzigingen aangebracht door de jaren heen. Zo horen de friszoete tomaatjes nu echt in het recept als tegenhanger van de romige saus. En de laatste paar keren heb ik pijnboompitjes geroosterd en die op het einde eroverheen gestrooid om wat extra textuur te creëren. Ik denk dat ik wel durf te zeggen dat het recept nu af is. En precies om die reden maakte ik recentelijk een frisse nieuwe foto. Oh ja, kies vooral de pasta die jij het allerlekkerst vindt. Ik wissel zelf af met de soorten pasta. De ene keer spaghetti, dan weer eens gnocchi en de andere keer fusilli. Maar net waar ik zin in heb of wat ik in huis heb. En met zelfgemaakte pasta is het natuurlijk het allerlekkerst. Als je de tijd hebt natuurlijk.
Pasta pesto met kip
Ingrediënten
- 400 gram pasta (naar keuze)
- 350 gram kipdijfilet
- 1 sjalotje
- 2 flinke eetlepels pesto (zelfgemaakt of verse uit de winkel)
- 100 ml slagroom
- flinke hand cherrytomaatjes
- 10 gram pijnboompitten
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Snijd de kipdijfilet in reepjes. Snipper het sjalotje en snijd de tomaatjes in vieren. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zo gauw je ze begint te ruiken, schud je ze uit de pan op een bord om af te koelen.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het sjalotje een paar minuten tot het glazig ziet. Voeg de reepjes kipdijfilet toe aan de pan en bak deze goudbruin en gaar. Draai het vuur wat lager, schep de pesto erbij en laat dit rustig meewarmen.
- Schenk de slagroom in de pan en roer dit door, zodat de pesto en room goed vermengen. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de gare pasta af en doe deze direct in de pan met kip en saus. Roer goed door tot alles goed vermengd is en alle pasta bedekt is met een laagje saus. Doe de tomaatjes als laatste in de pan, zodat ze een beetje kunnen meewarmen, maar hun vorm niet verliezen.
- Schep de pasta in vier borden, verdeel er de pijnboompitjes over en rasp er verse Parmezaanse kaas overheen.
[…] ik een korte tijd geen oven tot mijn beschikking had, besloot ik om een heerlijke pasta pesto met kip te maken. Ik houd namelijk heel erg van pasta! Ik heb geprobeerd om zo min mogelijk aan het […]