Toen ik de foto van dit gerecht op instagram plaatste, kreeg ik een reactie dat iemand altijd dacht dat broodpudding iets was dat men in een bejaardentehuis eet. Ik moest er wel om lachen, want het klinkt ook behoorlijk ouderwets. Het is een recept dat, vooral in Nederland, België en Engeland al vele jaren bestaat en oorspronkelijk is bedacht om oud brood te verwerken. Elk land, elke regio heeft zijn eigen variant en nog steeds worden hier steeds nieuwe recepten voor bedacht. Net zoals ik dat deed.
Ik heb meerdere recepten bekeken om te zien welke ingrediënten steeds terugkwamen. Toen heb ik naar eigen smaak een heerlijke broodpudding gemaakt. Omdat ik zelf nog witte bolletjes over had, gebruikte ik die maar je kunt het natuurlijk ook maken met een paar sneeën wit brood of zelfs met croissants. Het is wel zo, dat hoe ouder het brood is, hoe beter het de melk opneemt. En alhoewel dit hoogstwaarschijnlijk het allerlekkerst is met de choco loco spicemix van Green Gypsy, zou je die ook kunnen vervangen voor cacao.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
4 zachte witte bolletjes
125 ml melk
50 gram boter
75 gram rietsuiker + 4 eetlepels voor topping
rasp van 1 citroen
2 eetlepels choco loco spicemix
2 eieren
50 gram pure chocolade, in stukjes
125 gram kersen (diepvries)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal van 23 x 23 cm in. Zet opzij.
- Doe 100 ml van de melk, de boter en rietsuiker in een steelpan op middelhoog vuur. Roer het goed totdat de boter is gesmolten en suiker is opgelost.
- Schenk het mengsel dan in een ruime kom. Doe hier de choco loco en citroenrasp bij en meng het goed tot je een egaal mengsel hebt. Klop de eieren los met de rest (25 ml) van de melk. Roer ook dit door het melkmengsel.
- Scheur de bolletjes in stukjes en doe dit bij het mengsel in de kom. Roer alles goed door tot al het brood volledig is doorweekt.
- Meng als laatste de stukjes chocolade en de kersen er doorheen. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal en strooi de 4 eetlepels rietsuiker over de bovenkant. Dit zorgt voor een heerlijk knapperig korstje.
- Zet de ovenschaal 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de broodpudding 5 minuutjes afkoelen en serveer dan met een bolletje vanille ijs of licht gezoete slagroom. Enjoy!
Heerlijk! Wij gooien nooit oud brood weg 🙂 Als de meiden hier zijn maak ik idd vaak broodpudding, wentelteefjes is dan zoveel werk voor 5 man 😉 Deze foto op insta kreeg ik trouwens acute trek van en ik mag het niet eens eten 😛
Het was mijn eerste poging, maar ga het zeker vaker maken. Heerlijk!