Wij aten vroeger thuis best vaak soep. Ik weet nog goed dat het huis dan de hele dag geurde naar de bouillon die stond te trekken, want ook die maakte mijn moeder bijna altijd zelf. Sinds een tijdje eten wij zelf ook minimaal één keer per week soep. En dan het liefste met zelfgebakken brood.
Naast de favoriete groentesoep met balletjes wil ik toch ook meer gaan experimenteren. Als ik uit eten ga, vind ik mosterdsoep altijd een heerlijk voorgerecht, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Waarom? Geen idee! Helemaal niet nu ik weet hoe ontzettend makkelijk én lekker het is. Ik vulde het basisrecept aan met kort geblancheerde prei en knapperig uitgebakken spekjes. Heerlijk!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
50 gram boter
60 gram bloem
1 liter groentebouillon
4 flinke eetlepels gladde, milde mosterd
125 ml room + extra voor garneren
1 prei, in halve ringetjes
125 gram spekreepjes
Zo maak je het
- Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe de halve ringetjes prei hierin en blancheer ze in 2 tot 3 minuten. Giet de prei af en spoel even met koud water. Zet opzij.
- Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder vet bruin en knapperig. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord met een velletje keukenpapier erop. Zet opzij.
- Zet een ruime kookpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door met een houten lepel. Zet het vuur laag en laat dit mengsel 10 minuten garen.
- Voeg de groentebouillon toe en roer met een garde door totdat je een glad mengsel hebt. Breng aan de kook en voeg dan de mosterd toe. Roer ook dit goed door tot alle mosterd is opgenomen.
- Schenk als laatste de room bij de soep en meng ook dit goed er doorheen. Haal de pan van het vuur.
- Neem vier diepe borden of kommen en verdeel de geblancheerde prei hierover. Verdeel dan de soep over de 4 borden. Schenk ongeveer een halve eetlepel room in een cirkel over de soep en leg de spekreepjes in het midden. Enjoy!
[…] heeft in slowcooker recepten. Helaas heb ik geen slowcooker maar ik kreeg zeker geen spijt van dit recept. Ik voegde er zelf wat extra uien en knoflook aan toe, wat extra aardappels voor een wat dikkere […]