Voor de Foodblogswap van maart mocht ik een lekker recept uitzoeken van Great Little Kitchen. Deze zeer gevarieerde foodblog van Stephanie is gevuld met de heerlijkste recepten voor elk moment van de dag.
In eerste instantie ga ik op elke site meteen op zoek naar recepten voor zoete baksels, maar deze keer besloot ik een hartig recept te kiezen. Ik kwam een recept tegen voor rucola stamppot met spekjes en zongedroogde tomaatjes. Zelf ben ik niet echt een liefhebber van de meeste stamppotten, maar deze klonk erg lekker! Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door zoete aardappel te gebruiken en de spekjes te vervangen door chorizo. Het voordeel van de zoete aardappel is, dat deze van zichzelf al een romige textuur heeft waardoor je eigenlijk geen vet of melk hoeft toe te voegen. Dit mag uiteraard wel! En geloof mij: Die combinatie van de zoete aardappel met het zure van de tomaatjes, het pittige van de chorizo en de nootachtige smaak van de rucola is echt heerlijk!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 kilo zoete aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
1 zakje (75 gram) rucola
125 gram zongedroogde tomaatjes, in reepjes
1 sjalot, gesnipperd
125 gram chorizo, in kleine blokjes
50 gram geraspte kaas
Zo maak je het
- Kook de stukken zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten zacht en gaar. Wanneer je een stuk aardappel op een vork prikt en deze valt er meteen weer vanaf dan zijn ze gaar genoeg.
- Verwarm ondertussen een eetlepel olie in een pan en bak hierin de stukjes chorizo een paar minuten. Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak deze 2 minuten mee. Haal de chorizo en sjalot met een schuimspaan uit de pan (zodat het niet te vet wordt) en leg het op een bord. Zet opzij.
- Als de zoete aardappels gaar zijn, giet ze dan af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp ze fijn en kijk of het niet te droog is. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om het smeuïger te maken.
- Voeg de geraspte kaas toe en roer dit door de stamppot. Meng dan de chorizo en sjalot en de reepjes zongedroogde tomaat er ook doorheen.
- Voeg als laatste de rucola toe, breng op smaak met zout en peper en roer nog een keer alles goed door elkaar. Enjoy!
Geef een reactie