Gehaktbrood met tomatensaus en kaas
Ik heb de laatste tijd vaak van die dagen dat ik echt snak naar comfort food. Eten waar je blij van wordt, warm van binnen en buiten, waar je echt van kunt genieten. Nou, goed nieuws: dit gerecht is werkelijk zo’n portie comfort food! Als je dacht dat gehaktbrood lekker was op jouw manier, dan moet je zeker dit recept eens proberen. Met de toevoeging van tomatensaus en een laag panko paneermeel met (nog meer) kaas is dit werkelijk een overheerlijk recept waar je jong en oud blij mee maakt.
Extra kaas
Je kunt dit gehaktbrood zo ‘cheesy’ maken als je zelf wilt. Hou je niet van kaas, dan kun je het ook helemaal weglaten wat mij betreft. Ik ben echter wel een liefhebber van kaas, dus ik voegde juist wat extra toe in het gehaktbrood zelf. En ook bovenop was ik niet heel zuinig, want een knapperig kaaskorstje maakt deze ovenschotel wel helemaal af. Ik gebruik zelf het liefste panko als paneermeel, aangezien dit extra knapperig wordt. Heb je alleen gewoon paneermeel, dan kun je dat natuurlijk ook zeker gebruiken.
Bijgerecht(en)
Eén van de grootste voordelen van dit gehaktbrood vind ik toch wel de tomatensaus die erbij zit. Ik maakte er namelijk spaghetti bij en dan heb je dus meteen je saus voor daarbij. Elke andere soort pasta is natuurlijk ook goed. Net als aardappelpuree, gekookte aardappelen of juist lekker knapperig brood waarmee je die saus helemaal kunt opmaken. Maar net wat jij het allerlekkerst vindt!
Verborgen groente
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier thuis geen moeilijke eters heb. Mijn jongens eten in principe alles wat ik ze voorzet, inclusief groente. Maar ik weet dat dit in andere huishoudens ook heel anders is. Precies voor die lastige (groente)eters is dit recept perfect! Er gaat namelijk heel stiekem courgette door het gehaktbrood. Dat zie je (bijna) niet, proef je niet, maar het maakt het gehaktboord heerlijk smeuïg en maakt het natuurlijk weer een stukje gezonder. Als je al die extra kaas wegdenkt dan..

Gehaktbrood met tomatensaus en kaas
Ingrediënten
- 750 gram half-om-half gehakt
- 1 ei losgeklopt
- 1 courgette fijn geraspt
- 1 el Worcestershire sauce
- 1 el tomatenpuree
- 1 el oregano
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 30 gram panko paneermeel
- 15 gram Parmezaanse kaas geraspt
Voor de tomatensaus
- 500 ml gezeefde tomaat (passata di pomodoro)
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 0,5 el oregano
Voor de bovenlaag
- 20 gram panko paneermeel
- 75 gram mozzarella geraspt
- 1 tl oregano
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ruime ovenschaal licht in met olie. Meng de panko voor de bovenlaag in een kom met de geraspte mozzarella en oregano. Voeg beetje bij beetje zoveel olijfolie toe tot je grove kruimels krijgt. Zet even weg.
- Meng in een kom het gehakt met het ei, de courgette, Worcestershire sauce,de tomatenpuree, oregano, sjalot, knoflook, panko en Parmezaan. Breng op smaak met zout en peper en druk het mengsel in de ingevette ovenschaal. Zet deze eerst 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de tomatensaus: verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan op laag vuur en fruit hierin het sjalotje en de knoflook een minuut of vijf. Laat even afkoelen en voeg het dan toe aan de gezeefde tomaat, samen met de oregano. Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de ovenschaal uit de oven en laat voorzichtig zoveel mogelijk van het vet/vleessap uit de schaal lopen (of schep het eruit). Schenk nu de tomatensaus over het gehaktbrood heen. Verdeel het panka-kaasmengsel over de bovenkant en zet de ovenschaal weer in de oven. Laat het gehaktbrood nog zo'n 20-25 minuten garen tot de bovenkant goudbruin en het vlees gaar is.
Geef een antwoord