Tex-mex hamburgers | Foodblogswap
Voor de allereerste keer mocht ik voor de maandelijkse Foodblogswap een recept uitkiezen van het blog van Claudia. En ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit op haar site had gekeken. Helaas, want wat staan er lekkere recepten op! Veel Griekse en mediterrane invloeden, waar ik dus hartstikke gek op ben. Vanaf nu zal ik ook zeker vaker kijken wanneer ik op zoek ben naar een lekker recept uit die keukens! Voor nu koos ik ervoor om haar Gyrosburger een eigen twist te geven door de gyroskruiden te vervangen door zelfgemaakte tacokruiden en er zo Tex-Mex hamburgers van te maken.
Half om half
Wanneer je zelf hamburgers maakt, is het wel heel belangrijk om het juiste gehakt te kiezen. Ook al zou je misschien denken dat puur rundergehakt de beste keuze is, toch zou ik zelf eerder gaan voor een mix van rund en varken. Of, wanneer je geen varkensvlees eet, voor kip- of lamsgehakt. Daar zit toch net wat meer vet in en vet is smaak. Dat vet zorgt er ook voor dat je een sappige burger krijgt en geen droog stuk vlees. Vraag zeker aan je slager om mooi vers vlees voor je te draaien. Daar krijg je sowieso een heerlijke burger van!
Marinade
In tegenstelling tot het recept van Claudia koos ik ervoor om de kruiden niet door het gehakt te mengen. Ik maakte eerst de burgers en liet deze opstijven in de koelkast. Een half uurtje voor het bakken, haalde ik ze weer uit de koelkast en haalde ik ze door een mengsel van olie en tacokruiden. Dit zorgt voor een heerlijke, subtiele smaak aan de burgers. En je hebt verder geen olie of vet meer nodig om de Tex-Mex hamburgers te bakken, want de olie van de marinade is meer dan genoeg. Verder kun je helemaal los met je favoriete toppings, zoals tacosaus, zure room, jalapenos of wat jij het lekkerst vindt.

Tex-Mex hamburgers
Ingrediënten
- 400 gram half om half gehakt
- 1 ei
- 1 el paneermeel
- 1 el tacokruiden
- 2 el olie
- 4 hamburgerbroodjes
- sla
- toppings naar keuze (bijvoorbeeld jalapenos, tacosaus, cheddar)
Instructies
- Meng het gehakt in een kom met het paneermeel, het ei, peper en zout naar smaak tot één geheel. Kneed niet te lang, maar tot het net vermengd is. Verdeel in vieren, vorm er burgers van en leg ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Maak de marinade door de tacokruiden te mengen met de olie. Haal de burgers uit de koelkast. Verhit een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur, haal de burgers om de beurt door de marinade en leg ze daarna in de pan. Bak de burgers in 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar.
- Verwarm ondertussen de hamburgerbroodjes een paar minuten in de oven. Beleg de onderkant van de broodjes met sla, hierop de burger en daar bovenop de toppings naar keuze. Serveer met frietjes en een salade. Enjoy!
Geef een antwoord