Vroeger lustte ik echt alle chocoladerepen heel graag. Door de jaren heen is mijn smaak wel veranderd en maak je me niet meer met alle repen heel blij. Mijn liefde voor Twix is echter nog steeds in alle hevigheid aanwezig. Dat brosse koekje, bedekt met een dikke laag smeuïge caramel, omhuld door melkchocolade. Heerlijk!
Nu had ik een verse portie dulce de leche gemaakt en zocht ik een manier om die te verwerken in een lekker tussendoortje. En toen had ik het ineens: Ik ga zelf chocoladerepen maken!
Ik heb in dit recept een klein beetje gesmokkeld, want de koekjes heb ik in de winkel gekocht. Lidl heeft regelmatig “Engelse week” en dan verkopen ze shortbread fingers van het merk Hatherwood. Die zijn werkelijk perfect voor deze zelfgemaakte repen. Je kunt natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf koekreepjes bakken van zanddeeg.
Als je het jezelf helemaal gemakkelijk wilt maken, dan kun je ook de dulce de leche in de supermarkt kopen. Die is ook prima te gebruiken in dit recept!
Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)
1 pakje Hatherwood shortbread fingers (Lidl)
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
100 gram pure chocolade
100 gram melkchocolade
Verder heb je nodig
spuitzak met breed spuitmondje
bakpapier
Zo maak je ze
Dulce de leche
- Haal de papieren wikkel van het blikje gecondenseerde melk. Plaats het blikje in een pan met ruim water en breng dit water aan de kook. Laat dit water 3 uur koken.
- Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit, want het blikje moet onder water blijven staan. Zo niet, dan heb je kans dat het ontploft.
- Haal het blikje na 3 uur uit de pan en laat het volledig afkoelen.
Maak de repen
- Bekleed een bakplaat of grote snijplank met bakpapier. Haal de shortbread fingers uit de verpakking en leg ze op het bakpapier.
- Plaats een hittebestendige kom op een pan met kokend water en smelt hierin de chocolade.
Doe de helft van de afgekoelde dulce de leche in de spuitzak. Spuit op elk koekje een flinke streep, zodat de hele bovenkant bedekt is met een dikke laag.
- Neem nu een koekje en doe deze in de gesmolten chocolade. Draai het helemaal rond en haal het er dan meteen weer uit met een vork. Laat het even goed uitlekken boven de kom en haal eventuele overtollige chocolade eraf met een andere vork. Plaats de reep op het bakpapier.
- Maak op deze manier de rest van de repen en plaats ze daarna in de koelkast om volledig uit te harden.
- Je kunt de repen zeker een week in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Of dat lukt is een tweede ;).
Geef een antwoord