Een tijdje geleden deelde ik al mijn recept voor heerlijke, luchtige citroencupcakes met maanzaad. Dat is echt een ‘all time favorite’ hier in huis.
Dus toen ik een prachtige tulband bakvorm van Nordic Ware kreeg van mijn ouders wist ik dan ook meteen wat mijn eerste baksel hiermee zou worden. En dat werd deze verrukkelijke citroen-maanzaad tulband. Smaakt geweldig bij de koffie, een kop goede thee of wanneer dan ook. Aanrader!
Dit heb je nodig
345 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
1 theelepel zout
3 eetlepels maanzaad
170 gram roomboter, op kamertemperatuur
400 gram kristalsuiker
4 eieren
2 theelepels vanille-extract
sap en rasp van 2 citroenen
60 ml arachide-olie
250 ml zure room
Voor het glazuur
125 gram poedersuiker
citroensap
Verder heb je nodig
tulband 24 cm
boter voor invetten
extra bloem
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de tulband goed in met boter zodat de binnenkant volledig bedekt is. Doe er nu een paar eetlepels bloem in en schud en beweeg de tulband net zolang todat alle boter bedekt is met een dun laagje bloem. Schud de overige bloem uit de vorm en zet deze opzij.
- Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, baking soda, zout en maanzaad goed door elkaar en zet opzij.
- Doe de boter en suiker in de kom van je mixer en mix dit op middelhoge stand tot het luchtig en lichter van kleur is.
- Voeg nu één voor één de eieren toe, waarbij elk ei eerst volledig moet zijn opgenomen totdat je het volgende toevoegt. Zet de mixer op een lagere stand en voeg één voor één de vanille, het citroensap, citroenrasp en olie toe.
- Neem het meelmengsel en de zure room en voeg deze om en om toe aan het beslag in de mixer. Wacht tussendoor steeds even totdat het is opgenomen. Begin en eindig met de bloem en zet de mixer uit als het net aan vermengd is.
- Vul de tulband-bakvorm met het beslag en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten. Doe de oven de eerste 30 minuten niet open, want dan kan de cake inzakken. Controleer na een minuut of 40 of de cake aan de bovenkant niet te donker wordt. Gebeurt dit wel dan kun je de laatste 10-15 minuten de bovenkant bedekken met aluminiumfolie.
- Wanneer de baktijd voorbij is, controleer je met een satéprikker of de cake volledig gaar is van binnen. Haal hem dan uit de oven en laat hem eerst een half uur in de vorm afkoelen. Stort hem dan op een taartrooster om volledig af te koelen.
Het glazuur
- Zeef de poedersuiker boven een kom en voeg hier in eerste instantie 2 eetlepels citroensap aan toe. Roer het goed met een garde totdat je de gewenste dikte hebt. Is het te dik, voeg dan eerst een theelepel citroensap toe. Is het te dun dan meng je er nog wat poedersuiker door heen.
- Verdeel het glazuur over de cake, zodat de bovenkant goed bedekt is en het langs de zijkant naar beneden druppelt voor een mooi effect.
Eet smakelijk!
Deze was echt zohooooo lekker.
Thx
Wat lief! Jij bedankt voor je compliment!