Deze kaneelbroodjes of cinnamon rolls, zoals ze in het Engels heten, zijn echt een heerlijke manier om je ontbijt of lunch op te vrolijken.
Ik maak ze graag in het weekend, zodat het echt een extraatje is. Ze zijn namelijk niet heel erg gezond, zeker gezien de hoeveelheid boter die erin gaat. Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want zo nu en dan zondigen is toch stiekem het allerlekkerst!
Dit heb je nodig
(voor 15 stuks)
Voor het deeg
25 gram verse gist
200 ml melk
420 gram bloem
1 ei
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen kardemom
80 gram boter, op kamertemperatuur
90 gram suiker
Voor de vulling
200 gram amandelspijs
250 gram boter, op kamertemperatuur
40 gram rietsuiker
2 eetlepels kaneel
75 gram rozijnen
Voor het glazuur
125 gram poedersuiker
een paar eetlepels melk
Verder heb je nodig
bakvorm ca. 32 x 22 cm
bakpapier
deegroller
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
ei om te bestrijken
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm helemaal in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Zet opzij.
Maak eerst de vulling
- Neem een ruime kom en rasp hierin met een blokrasp de amandelspijs met de grove rasp. Je kunt de spijs ook wat losser maken met een vork als je geen blokrasp hebt.
- Voeg een paar eetlepels boter toe en meng dit er goed doorheen. Ga zo door met de rest van de boter, telkens met een paar eetlepels tegelijk.
- Als spijs en boter goed vermengd zijn, voeg je de suiker en kaneel toe en meng je nogmaals alles goed door elkaar. Zet opzij
Maak nu het deeg
- Verwarm de melk tot het lauwwarm is en schenk dit in de kom van je standmixer. Verbrokkel hierin de gist en laat dit 5 minuten staan totdat de gist volledig is opgelost.
- Voeg de bloem, het ei, zout, kardemom, boter en suiker toe en meng dit met een deeghaak een paar minuten op de laagste stand. Zet de snelheid van je mixer dan hoger en laat deze ongeveer 7 minuten draaien. Het deeg moet mooi gaan glanzen en veerkrachtig zijn.
- Bestuif je aanrecht of werkblad met bloem en leg hierop het deeg. Laat dit 10 minuten rusten. Rol het dan uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 bij 50 cm.
- Neem het spijsmengsel en verdeel dit gelijkmatig over het deeg. Verdeel hierover de rozijnen.
- Leg het deeg met de lange kant voor je en rol het dan voorzichtig op tot een lange rol.
- Snijd deze rol in 15 gelijke stukken en verdeel die over de bakvorm.
- Leg een droge, schone theedoek over de bakvorm en laat de broodjes in ongeveer 2 uur rijzen tot ze twee keer zo groot zijn.
- Klop het ei even los en bestrijk hiermee de bovenkant van de broodjes.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en zet de oven dan meteen op 180 graden.
- Laat de broodjes ongeveer 25 minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Neem de bakvorm dan uit de oven en laat de kaneelbroodjes volledig afkoelen.
Maak het glazuur
- Zeef de poedersuiker in een kom en voeg hier eerst 2 eetlepels melk aan toe. Roer het goed door elkaar en kijk of het de juiste dikheid heeft. Is het nog te dik, voeg dan nog een klein beetje melk toe. Is het te dun, voeg dan nog wat poedersuiker toe.
- Verdeel het glazuur over de kaneelbroodjes.
Eet smakelijk!
Geef een reactie