Boerenkool is zo’n groente die ik eigenlijk standaard associeer met winter en stamppot. Nu weet ik dat veel mensen er tegenwoordig ook smoothies van maken en er ook hele lekkere salades mee worden gecreëerd, toch blijft die hardnekkige associatie in mijn hoofd rondspoken. Tot mij werd gevraagd om een recept te bedenken voor een pizza met boerenkool. Om nou die boerenkool gewoon op de pizza te leggen, leek mij niet heel bijzonder dus wilde ik het anders aanpakken. Ik besloot er eerst een pesto van te maken. En die werd me toch een partijtje lekker joh!
Ik verving niet alleen de basilicum door boerenkool. De traditionele pijnboompitten moesten wijken voor een combinatie van cashewnoten en pecannoten. Ook dat bleek een gouden greep, want deze pesto van boerenkool werd echt enorm lekker. Ik gebruikte hem onder andere dus voor die pizza, die ik heel summier belegde met wat cherry-trostomaatjes, versgeraspte Parmezaan en mozzarella. Ook mijn pasta pesto met kip, waar mijn jongens zo gek op zijn, maakte ik deze ronde met de nieuwe pesto en ze hebben allemaal twee keer opgeschept. Echt een succes dus!
Dit heb je nodig
(voor ca. 275 gram)
100 gram boerenkool
25 gram cashewnoten
25 gram pecannoten
1 teentje knoflook
50 gram Parmezaanse kaas
1 el citroensap
75 ml olijfolie
zout en peper
Verder heb je nodig
hakmolen of staafmixer
Zo maak je het
- Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer hierin de boerenkool 5 minuten. Giet de boerenkool af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Druk eventueel met een lepel het overtollige water er uit.
- Doe de uitgelekte boerenkool samen met de noten, knoflook, Parmezaan, het citroensap en de olijfolie in de hakmolen of beker van je staafmixer en maal het fijn. Proef de pesto en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat citroensap naar smaak toe.
- Doe de pesto in een steriel (weck)potje en schenk er een laagje olijfolie op. Bewaar de pesto 3-5 dagen in de koelkast. Roer voor gebruik even om. Enjoy!
Geef een reactie