Kervelsoep
Ik zie mezelf nog zo zitten als klein meisje bij mijn Bomma aan de eettafel. Een flinke kom kervelsoep voor me, een cracotte met boter ernaast. Zo’n klein geluksmomentje. Niet alleen omdat ik het heel erg fijn vond om weer bij mijn Bomma te zijn (wij verhuisden toen ik 1 jaar oud was naar een dorpje in het noorden van Groningen terwijl zij nog in Maastricht woonde dus we zagen elkaar niet wekelijks), ik vond die kervelsoep ook gewoon echt heel erg lekker!
Toen ik mijn moeder eens vroeg om het recept, verklapte ze mij dat mijn Bomma het stiekem ook wel eens met spinazie maakte. Ik denk dat dit toch wel de essentie van de soep verandert, want kervel heeft echt een hele uitgesproken smaak. Hoe dan ook, ik kan gelukkig die fijne herinneringen niet alleen terughalen voor mijzelf. Eindelijk kan ik de soep nu ook voor mijn eigen jongens maken.
Ze hebben er de eerste keer een beetje wantrouwig naar gekeken. Nu heb ik echt geen moeilijke eters hoor, daar geef ik ze de kans niet voor, maar die soep was wel erg groen. En niet zomaar groen, het waren kleine stukjes groen. Wij zijn van het principe ‘alles een keertje proeven’, dus dat doen ze ook allemaal braaf en toen bleek die rare groene soep stiekem wel erg lekker. Helemaal met zo’n knapperige cracotte met een likje boter erbij. Net als vroeger, aan de eettafel bij mijn lieve Bomma. Ik denk dat ze heel trots geweest zou zijn dat ik dit recept met jullie deel. En ik ben trots dat ik het delen mag, samen met deze herinnering.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 liter runderbouillon
300 gram rundergehakt
1 blikje (200 gram) kervel (Bonduelle)
maizena
zout en peper
room
Zo maak je het
- Verwarm de runderbouillon op een laag vuurtje in een soeppan tot het zacht begint te koken. Draai kleine balletjes van het gehakt en doe die bij de bouillon. Laat de balletjes in 5 minuten garen. Voeg dan de kervel toe en warm ook dit een paar minuten mee.
- Maak een maizena-papje door een paar eetlepels ervan te mengen met een gelijk aantal eetlepels water. Zorg dat het een glad papje is zonder klontjes. Voeg dit, al roerende, geleidelijk toe aan de soep tot het de gewenste dikte heeft. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schenk de kervelsoep in kommen en doe er voor de liefhebber een scheutje room in. Enjoy!
Ik hou zo van zulke herinneringen 💓
Ik ook! Zo hou je mensen heel dichtbij, hoe ver weg ze ook zijn..
Ik ben dol op recepten van oma’s! Nog nooit iemand een cracotte met boter zien dopen in soep, maar dat ga ik zeker proberen. :-)) Wat voor boter gaat er op de cracotte? Stiekem margarine of roomboter?
Hier kan alleen maar echte boter op 😉