Kokosbrownies
Ik zeg niet snel nee tegen een goede brownie. En daarmee bedoel ik een echt goede brownie. Dus niet zo’n luchtige, cakeachtige variant maar een smeuïge, fudgy brownie met echte chocolade en cacao. Het was ook één van de eerste recepten die ik hier zelf online zette, die van mijn fudge brownies. Zelfs mijn vriend, die niet in het bijzonder gek is op chocolade, kan ze niet weerstaan. Maar ik blijf uiteraard ook altijd zoeken naar variaties op deze klassieker en zo kwam ik tot dit recept voor kokosbrownies.
Ik deelde eerder mijn recept voor homemade twixrepen en zo maakte ik ooit ook de welbekende bounty na. De vulling daarvan is niets meer dan kokosrasp gemengd met gecondenseerde melk en dat is nou precies wat ik voor dit recept heb gebruikt. Ik heb daardoor ook even getwijfeld over de naam. Brownty’s, Bounty-brownies. Uiteindelijk vond ik dat kokosbrownies de lading ook prima dekt dus heb ik het lekker simpel gehouden.
Ik heb wel even gestoeid met de verhoudingen voordat ik het juiste recept te pakken had, want de kokosvulling werd eerst veel te vloeibaar en daarna veel te droog. Zoals het hier nu beschreven staat, vind ik hem perfect. Voor de brownie heb ik niet mijn fudge brownie recept gepakt, want ik wilde een iets steviger bodem hebben. Wel voegde ik stukjes chocolade toe die het geheel een heerlijke bite geven. Toegegeven, ik ben behoorlijk trots op mijn creatie en hoop dat jullie hem allemaal met net zoveel liefde gaan maken. En opeten natuurlijk!
Ik heb bij hoeveelheid 16-25 stuks neergezet, want het is nogal een machtig hapje. Je kunt dus kiezen voor 16 grote brownies of voor 25 kleinere.
Dit heb je nodig
(voor 16 -25 stuks)
Voor de brownie-laag
2 eieren
75 gram cacao
½ tl zout
½ tl espressopoeder
1 tl vanille-extract
115 gram boter
225 gram suiker
95 gram bloem
175 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
Voor de kokosvulling
240 gram kokosrasp
1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
Voor de bovenlaag
125 gram pure chocolade
75 gram melkchocolade
Zo maak je ze
Maak eerst de brownie-laag
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm licht in en bedek met bakpapier.
- Doe de eieren in de kom van je mixer, samen met de cacao, het zout en espressopoeder en het vanille-extract en mix een paar minuten tot alles goed vermengd is.
- Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de suiker hier aan toe. Roer goed tot de suiker voor een deel is opgelost. Zet de mixer weer aan en schenk het boter-suikermengsel rustig bij het eiermengsel. Laat de mixer draaien tot alles goed is vermengd.
- Haal de kom van je mixer af en roer of spatel de bloem er rustig doorheen tot je geen wit meer ziet. Spatel als laatste de stukjes chocolade door het beslag.
- Neem de beklede bakvorm en schep hier het browniebeslag in. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak deze in 20-25 minuten gaar. Test na 20 minuten of de brownie gaar is door met een satéprikker in het midden te prikken. Als deze er bijna helemaal schoon uit komt, kun je de vorm uit de oven halen.
- Laat de brownie helemaal afkoelen, maar haal hem niet uit de vorm!
Maak de vulling
- Doe de kokosrasp in een kom en schenk hier het blikje gecondenseerde melk bij. Roer goed om zodat alles volledig vermengd is en er geen losse kokos meer in de kom zit. Schep de kokosvulling op de volledig afgekoelde brownielaag in de bakvorm en strijk het met een spatel of lepel zo glad mogelijk.
Maak de bovenlaag
- Zet een pan met een bodem kokend water op een laag vuurtje en hang hier een vuurvaste kom of een speciale au bain-marie kom boven. Breek de pure en melkchocolade in stukjes en smelt die in de kom boven het kokende water. Wanneer alle chocolade is gesmolten, roer je het goed om en schenk je de chocolade uit over de kokoslaag in de bakvorm. Strijk netjes uit met een spateltje en laat het op kamertemperatuur opstijven.
- Wanneer de bovenste chocoladelaag helemaal hard is, haal je de kokosbrownies uit de bakvorm en snijd je ze in 16 of 25 stukken. Enjoy!
Oh wauw dit ziet er erg lekker uit. Ik heb er nooit over nagedacht om kokos op mijn brownies te doen, maar dit recept wil ik zeker weten wel een keer proberen!
Zeker eens proberen!
Ohhhhhh Hilde, wat ziet dit er weer lekker uit! Ik ga er helemaal van watertanden. Het doet me een beetje denken aan een bounty, daar was ik vroeger dol op.
Precies, daar smaakt het ook wel een beetje naar 🙂
Met die witte en bruine laagjes afgewisseld dacht ik heel even dat het een soort van stevige tiramisu was. Maar man, wat heb jij lopen sleutelen om dit recept te pefectioneren! Superleuk om te lezen. Ik vind trouwens Brownie Tropical ook wel leuk klinken.
Dat vind ik ook een hele originele naam!
Kan ik hiervoor ook een vorm van 25×15 gebruiken?
Hi Tamara,
Dat kan zeker! Alleen zal de hoogte van de brownies dan wel wat afwijken en de baktijd zou ik iets inkorten :).
Ok! En kan je het invriezen?
Oei, dat heb ik nog nooit geprobeerd zelf 😉