Eén van mijn guilty pleasures is toch echt wel fudge. Karamel, chocolade, noem maar een smaak. Sinds ik weet hoe ik het zelf kan maken, heb ik dan ook al een paar variaties gemaakt. Zoals deze met blokjes karamel erin. Of de Sinterklaas-special met pepernoot. Oeh, of mijn pindakaas fudge! Allemaal lekker, maar nog redelijk veilig. Deze ronde wilde ik iets ‘spannender’ fudge maken. En zo geschiedde.
Ik heb met één blikje gecondenseerde melk twee soorten fudge gemaakt. Gewoon, omdat ik eerst eens wilde testen of de smaken ook net zo lekker werden als ik in mijn hoofd had. En om ook wat variatie te hebben. Beide smaken zijn hier in huis goedgekeurd dus dat zit wel snor. Reden om nog meer nieuwe smaken te gaan bedenken. Maar eerst het recept van deze met witte chocolade, cranberry’s en pistachenoten.
Dit heb je nodig
(voor 20 stuks)
200 gram (half blikje) gecondenseerde melk
250 gram witte chocolade
1 el boter
50 gram pistachenoten
50 gram gedroogde cranberry’s
Zo maak je het
- Vet een kleine ovenschaal of een bakje van ca. 20 x 13 cm licht in met neutrale olie en bekleed met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk en de boter in een steelpan met een dikke bodem en verwarm dit op laag vuur. Voeg de chocolade in kleine gedeeltes toe en wacht tussendoor telkens tot de chocolade helemaal gesmolten is. Je zult merken dat het mengsel steeds dikker wordt. Zo gauw alle chocolade is gesmolten en vermengd, haal je de pan van het vuur.
- Meng het grootste deel van de pistachenoten en cranberry’s door het mengsel en hou een beetje achter om de bovenkant te versieren.
- Schep het fudge-mengsel in de beklede ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Druk de achtergehouden nootjes en cranberry’s in de bovenkant.
- Laat de fudge op kamertemperatuur in ongeveer 4 uur opstijven. Snijd het daarna in 20 blokjes. Wil je rechte blokjes, snijd dan eerst de zijkanten er af.
- In een goed afgesloten bakje kun je het zeker 1,5 week bewaren. Enjoy!
Wij hebben op kantoor een heerlijk stuk mogen proeven 😍! Hij is heerlijk, dank je wel. Groetjes Daatje
Goed om te horen! Was een probeersel dat goed uitpakte. Altijd spannend 😉