3 x Avocado | Ontbijt – Lunch – Dessert
Ik kreeg weer eens een leuk mailtje van Bloginsiders met de vraag of ik voor Brenda kookt aan de slag wilde met de eetrijpe avocado’s van EAT ME. De challenge was om 3 recepten te bedenken met die avocado. Eentje voor het ontbijt, een recept voor de lunch en als laatste een dessert met avocado. En al klonk die laatste opdracht voor mij in eerste instantie het lastigst, het werd wel de lekkerste van de drie!
Als ik namelijk denk aan avocado dan komen er meteen heel veel heerlijke hartige gerechten in mij op. Ik probeerde wel eens een chocolademousse met avocado maar die was toch echt niet aan mij besteed. Dan maar een keertje zondigen en een mousse met echte chocolade eten. Dat trekken we een andere keer wel weer recht. Toch maakte ik twee van de drie gerechten zoet in plaats van hartig, dus het was voor mij wel een eyeopener om te zien hoe veelzijdig die avocado eigenlijk is.
Dit zijn mijn 3 recepten met de EAT ME avocado. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik!
Ontbijt | Avocado-banaan mugcake (gluten- en lactosevrij)
Door het gebruik van amandelmeel en amandelmelk is dit een gluten- en lactosevrij recept geworden. Oh ja, en heel erg lekker. Zeker niet onbelangrijk!
Dit heb je nodig
(voor 1 persoon)
halve eetrijpe avocado
halve overrijpe banaan
1 ei
4 el amandelmeel
2 el ahornsiroop
2 el amandelmelk
½ el arachideolie
Zo maak je het
- Vet een grote mok licht in met wat olie en zet even opzij.
- Doe alle ingrediënten in een blender en blend het tot het een egale massa is. Dit kan ook heel makkelijk met een staafmixer trouwens.
- Schep het beslag daarna in de ingevette mok en zet deze 1,5 tot 2 minuten in de magnetron op 1000 Watt. Dit is een richtlijn, want elke magnetron werkt natuurlijk anders. Kijk na 1,5 minuut of het midden van de mugcake gestold is. Zo ja, haal hem er dan uit. Zo niet, zet hem dan nog even terug en kijk elke 10 seconden of hij klaar is.
- Serveer de mugcake met een lepel (plantaardige) Griekse yoghurt en wat geroosterde amandelen. Enjoy!
Lunch | Avocado-eiersalade
Door de mayonaise die traditioneel in eiersalade zit door gepureerde avocado te vervangen, krijg je niet alleen een heerlijke smaak maar hou je ook nog eens de calorieën beperkt. Win-win!
Dit heb je nodig
(voor 2 personen)
2 hardgekookte eieren
1 eetrijpe avocado
2 el citroensap
¼ tl komijn
zout en peper
6 cherrytomaatjes
Zo maak je het
- Doe de avocado, het citroensap en de komijn in een blender en pureer dit helemaal glad. Dit kan ook met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
- Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de cherrytomaatjes in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd deze ook in kleine stukjes.
- Meng de gepureerde avocado met de stukjes ei en tomaat. Serveer met knapperig brood. Enjoy!
Dessert | Avocado-citroen cheesecake in een glaasje
Mijn grootste challenge bleek de lekkerste. En door het citroensap verkleurt de avocado helemaal niet. Ook niet als het al langer staat. Je kunt dit dus ook makkelijk een dag van tevoren maken. Handig als je een etentje hebt.
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 eetrijpe avocado
200 gram volle roomkaas
rasp en sap van 1 citroen
200 ml slagroom
75 gram fijne kristalsuiker
8 Nizza kokoskoekjes + 2 extra voor de topping
4 eetlepels lemon curd, bijvoorbeeld van Chivers
Zo maak je het
- Pureer de avocado in een blender, samen met de rasp en het sap van de citroen. Roer in een kom de roomkaas een beetje los en vermeng dit met de gepureerde avocado. Verkruimel de koekjes tot grove kruimels.
- Klop de slagroom met de suiker stijf. Meng eerst een beetje van het roomkaasmengsel door de slagroom heen, zodat het alvast een beetje aan elkaar kan ‘wennen’ en de lucht niet meteen uit de slagroom gaat. Voeg dan alle slagroom toe aan het roomkaasmengsel en spatel het rustig door elkaar tot je een egaal mengsel hebt.
- Neem vier mooie glazen en verdeel de verkruimelde koekjes over de bodems. Schep hier het cheesecake-mengsel op. Zet de glaasjes nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Schep voordat je de glaasjes serveert nog een eetlepel lemon curd op de cheesecake en verkruimel een half koekje boven elk glas. Enjoy!
Marjolein de Bruijn zegt
Wat een leuke recepten! Kan ik de mug cake ook met gewone melk maken?
Hilde zegt
Ja zeker kan dat! Is gewoon 1 op 1 te vervangen.
Kheira zegt
Oh wat lekker! Wij deden ook mee met de challenge en ik weet hoe moeilijk het was om deze recepten te bedenken, maar het ziet er echt heerlijk uit!
Hilde zegt
Vooral het dessert vond ik lastig, maar was achteraf wel het allerlekkerst!