Deense droomcake | Foodblogswap
Al een week lang staat in mijn agenda dat ik dit recept met jullie moet delen, maar elke dag komt er iets tussen. Deadlines voor schrijfopdrachten, kinderen die mij nodig hebben. Dat soort dingen. Maar gelukkig lukt het me nog net op het nippertje om nu mijn recept voor deze Deense droomcake, a.k.a drømmekage online te zetten. En geloof me, deze wil je proberen!
Voor de Foodblogswap van januari kwam ik terecht bij het blog van Gerry, gewoon lekker gewoon. Zoals ze zelf aangeeft, deelt ze hier recepten die gewoon lekker, maar ook lekker gewoon zijn. Een heel toegankelijk foodblog dus, waar iedereen wel iets lekkers kan vinden om te maken. Het was voor mij dan ook echt even lastig om iets uit te kiezen, maar het is me gelukt!
Slowfoody-twist
Toen ik deze Deense droomcake tegenkwam, was ik namelijk heel benieuwd hoe de cake zou uitpakken zonder eieren en met het gebruik van sinaasappelsap. Ik heb er mijn eigen twist aan gegeven door de vulling van appel en rozijnen weg te laten, er iets meer vanille aan toe te voegen (want zoveel liefde voor vanille!) en ook de rasp van de sinaasappels erin te verwerken. Gerry gaf namelijk aan dat de smaak bij haar niet heel ‘sinaasappelachtig’ was en dat leek mij juist zo lekker. Wij hebben in ieder geval enorm gesmuld van de cake, dus wat mij betreft is het echt een aanrader om ook eens te maken!
Dit heb je nodig
Voor de cake
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
snuf zout
½ tl baking soda
100 gram suiker
180 ml sinaasappelsap (van ca. 3 (pers)sinaasappels), vers geperst en gezeefd
rasp van 3 sinaasappels
60 ml arachideolie
1 tl vanille-extract
Voor de topping
4 el roomboter, gesmolten en iets afgekoeld
90 gram geraspte kokos
75 gram lichtbruine basterdsuiker
2 el melk
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20 bij 20 cm licht in met olie, doe er een lepel bloem in en schud dit erin rond tot de hele vorm bedekt is met een laagje bloem. Schud de overtollige bloem uit de vorm.
- Meng in een ruime kom het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, zout en baking soda. Roer in een andere kom de suiker, het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, de olie en het vanille-extract goed door elkaar.
- Doe de natte ingrediënten bij de droge en roer ze met een garde door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt. Schenk dit beslag in de bebloemde bakvorm en zet deze ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de cake goudbruin is.
- Maak terwijl de cake bakt alvast de topping door alle ingrediënten goed te mengen.
- Haal na (ca.) 25 minuten de cake uit de oven, verdeel de topping gelijkmatig over de bovenkant en schuif hem nog een minuut of 10 in de oven.
- Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen voor je hem serveert. Enjoy!
Geef een antwoord