De laatste jaren ben ik steeds bewuster geworden van de hoeveelheid eten die jaarlijks verspild wordt. Niet alleen let ik er in de supermarkt meer op dat ik seizoensproducten koop. Ook zorg ik dat ik met de restjes in de koelkast elke week minimaal één lekkere maaltijd op tafel zet. Zo hou ik ook regelmatig eiwitten over en daar maak ik graag de standaard meringues mee. Of ik bak een verse lading heerlijke kokosmakronen waar ik vriendlief blij mee maak. Met dit recept maak je niet alleen je overgebleven eiwitten op. Als je het goed uitkient, kun je ook nog eens gebruik maken van de restwarmte van je oven. Dubbele winst dus!
Ik zag deze ‘forgotten cookies’ voor het eerst voorbij komen in een programma van Nigella Lawson en was meteen geïntrigeerd. Na wat speurwerk op het internet had ik een flink aantal recepten gevonden en hieruit ontstond mijn eigen variant. Dit koekje is eigenlijk een kruising tussen een meringue en een koekje. Je kunt variëren met de noten die je toevoegt en ook kiezen voor een andere soort chocolade. Maak er helemaal je eigen ‘forgotten cookie’ van. Laatste tip: herinner jezelf er wel even aan dat ze in de oven staan, want doordat ze in een afkoelende oven garen, kun je ze ontzettend makkelijk vergeten. En geloof me, dat wil je niet!
Deze koekjes zijn perfect om te maken nadat je een ovenschotel in de oven hebt gehad. Terwijl de ovenschotel nog in de oven staat, maak je alvast het beslag. Zo gauw het eten klaar is, schuif je de koekjes in de oven en de volgende dag kun je genieten!
Dit heb je nodig
(voor 12 grote of 24 kleine koekjes)
2 grote eiwitten
100 gram fijne kristalsuiker
50 gram melkchocolade, grof gehakt
50 gram pure chocolade, grof gehakt
50 gram pistachenoten, grof gehakt + extra voor de topping
1 tl maizena
1 tl vanille-extract
Zo maak je ze
- Wanneer je al iets in de oven hebt staan, sla je deze stap over. Zo niet, verwarm dan de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet even opzij.
- Zorg dat de kom van je mixer helemaal vetvrij is en doe hierin de eiwitten. Zet de mixer op middelhoge snelheid en laat hem draaien tot de eieren schuimig zijn. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer alle suiker is toegevoegd, laat je de mixer draaien tot zich stijve pieken vormen en de suiker volledig is opgelost.
- Spatel de maizena en het vanille-extract voorzichtig door de stijve eiwitten. Spatel daarna de beide chocolades en de pistachenoten er ook voorzichtig doorheen.
- Verdeel het beslag in 12 grote of 24 kleinere hoopjes op de beklede bakplaat. Open de oven, schuif de bakplaat erin, doe de oven meteen weer dicht en zet hem uit. Laat de meringue koekjes minimaal 3 uur in de oven staan, maar het liefst de hele nacht en zonder de oven tussentijds open te maken.
- Haal de koekjes voorzichtig van het bakpapier en bewaar ze maximaal 3 tot 4 dagen in een goed afgesloten koektrommel. Enjoy!
Oh wat een heerlijke meringues! Ik vind het zo opmerkelijk dat het schuimpje de smaak van de pistachenoten zo overneemt! Heerlijk
Wij zijn hier ook echt gek op meringues. Ik probeer altijd nieuwe varianten te bedenken 🙂
Ziet er heerlijk uit! Ik ga voor pasen iets maken met merengue, want ik vind het vooral i.c.m. wat anders erg lekker smaken.
Ja heerlijk! Ik ben ook gek op pavlova met vers fruit en lemon curd.
Niet normaal zo lekker!!
Dank je wel!