Peperkoeken mannetjes | Gingerbread men
Gingerbread men, oftewel peperkoeken mannetjes worden in Engeland en de VS vooral rond de Kerst gegeten. Peperkoek stamt al uit de vijftiende eeuw en het gebruik om van dit heerlijk kruidige deeg mannetjes te vormen, zou in de zestiende eeuw begonnen zijn. Koningin Elizabeth I liet ‘gingerbread men’ maken met de gelijkenis van belangrijke gasten.
Waarom wij het peperkoek noemen, blijft voor mij een raadsel. Er zit namelijk geen peper in en de smaak die het beste naar voren komt, is toch echt de gember. De Engelse benaming (gingerbread) is dan ook een stuk treffender. Hoe dan ook, peperkoek is verrukkelijk!
Gratis tip
Nog een laatste tip: Het deeg voor deze peperkoeken mannetjes blijft best plakkerig door de toevoeging van golden syrup, maar gelukkig doet een beetje bloem wonderen bij het uitrollen. Bij de hand houden dus!
Dit heb je nodig
(voor ongeveer 20 stuks)
50 gram zachte roomboter
100 gram golden syrup (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)
100 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram bloem
2 tl baking soda
¼ tl zout
1 tl gemberpoeder
½ tl kaneel
½ tl nootmuskaat
mespuntje kruidnagel
Verder heb je nodig
uitsteekvormpje mannetje
decoratiestiften in meerdere kleuren
Zo maak je ze
- Doe de boter, golden syrup en suiker in een steelpan en zet deze op laag vuur. Wanneer de suiker volledig is opgelost, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel iets afkoelen.
- Zeef in een kom de bloem, baking soda, het zout, de gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Schenk het inmiddels iets afgekoelde suikermengsel bij deze droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar met een houten lepel.
- Zo gauw alles goed is vermengd en een deeg vormt, maak je er een ronde plak van en deze verpak je in huishoudfolie. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast, strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het hierop uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Steek er met het uitsteekvormpje mannetjes uit en leg deze op de bakplaten. Laat tussen de koekjes een centimeter of twee ruimte over. Vorm van het overgebleven deeg weer een bal, rol het nogmaals uit en steek hier wederom koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
- Bak de peperkoeken mannetjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze eerst even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rooster om volledig af te koelen. Wanneer de koekjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze decoreren met decoratiestiften (bijvoorbeeld van Dr. Oetker). Dit is ook heel leuk om samen te doen met kinderen! Enjoy!
[…] rode kool met cranberries of deze pompoen ravioli met spekjes & salie-botersaus. Of maak eens deze leuke gingerbread cookies van […]